De donkere dagen voor kerst!
We gaan weer richting de kerst met alle drukte en gezelligheid. Natuurlijk gaan we ons huis weer versieren en worden er extra lampjes opgehangen in de kerstboom.
De donkere dagen voor kerst behoren eigenlijk een periode van rust en terug trekken te zijn. Een tijd om je terug te trekken in jezelf, tot rust te komen en terug te kijken op het afgelopen jaar. Zoals het in de natuur ook aan toe gaat.
Maar wat doen wij?
Wij gaan naar drukke winkel centra’s om verschillende cadeaus te kopen – niet alleen voor het Sinterklaasfeest maar ook al voorbereidend op de kerstdagen. In de supermarkten worden wij gebombardeerd met verschillende exclusieve vleessoorten, sausen en exotische vruchten die dan weer vervolgens door een of ander ingewikkeld recept omgetoverd kan worden tot een exorbitant smakend geheel. Alles gericht op geld uitgeven en eten in enorme hoeveelheden. Een eet en drink gedrag, die niet past bij de natuurlijke eigenschappen van het jaargetijde, namelijk rust en terug trekken. En…. hoe je het wendt of keert – wij zijn nu eenmaal een onderdeel van deze natuur.
Donkere dagen voor Kerstmis
Roken, alcohol en suikers zijn niet zo gezond voor je. Ze zorgen ervoor dat de voorraad van vitaminen worden opgebruikt en zijn een aanslag op je immuunsysteem. In de wintermaanden heeft je lichaam zorg, pampering en aangepaste voeding nodig om o.a. verkoudheid buiten de deur te houden.
Versterkende voeding, thee en (adem)oefeningen zijn de komende dagen heel effectief. Voeding die je lichaamsvuur stimuleert in de wintermaanden zijn: gevulde soepen en warme stoofschotels. De warmte van deze dringt diep door in je lichaam en beschermt je tegen de koude en griep. Elk seizoen is verbonden met een orgaan. De winter is verbonden met de nieren en de blaas. Daarom moeten wij aandacht besteden dat onze energie- en vitaminen voorraad tijdig worden aangevuld.
Vitamine A
Belangrijke bronnen zijn: vis, lever, eierdooiers, boter, room, groene bladgroenten of gele groenten. Deze vitamine zorgt voor een gezonde huid en haar. Bovendien verbetert het je zicht in het donker en is het noodzakelijk voor sterke botten en tanden.
Vitamine C
Belangrijke bronnen zijn: citrusvruchten, tomaten, aardappelen, kool, groene paprika.
Houdt de verkoudheid tegen en/of zorgt dat de duur van de ziekte verkort.
Vitamine B6
Belangrijke bronnen zijn: vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten.
Vitamine B6 is essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen. Het zenuwstelsel en het immuunsysteem hebben vitamine B6 nodig om optimaal te functioneren. Bovendien helpt deze vitamine om de witte bloedcellen in stand te houden. Witte bloedcellen zijn nodig om infecties te bestrijden.
Vitamine D
Belangrijke bronnen zijn: de zon en vis. Vitamine D halen wij uit een groot gedeelte uit de zon. De zon schijnt natuurlijk nauwelijks in de winter, waardoor we al snel een tekort aan vitamine D krijgen. Door zo’n tekort kun jij je bijvoorbeeld moe en down voelen. Zorg dat in deze periode naar buiten gaat voor bijvoorbeeld een wandeling. Eet vaker vette vis en neem desnoods een vitamine D supplement.
Vitamine E
Belangrijke bronnen zijn: zaden, granen, noten, groenten en fruit. Deze vitamine houdt spierweefsel en andere weefsels in stand. Ook speelt vitamine E een grote rol bij de weerstand. Een tekort aan deze vitamine kan onder andere bloedarmoede opleveren.
Winteradvies
- Ga vroeger naar bed
De winter is de perfecte tijd om je kracht te sparen en extra rust te nemen. - Blijf warm
Bescherm je nek en borstkas. Vergeet je sjaal niet! Hou ook je voeten warm, draag thuis sloffen. - Pas je maaltijden aan. Eet geen rauwkost, minder zuivel en minder koud voedsel, deze koelen het lichaam. Eet warme maaltijden, zelf getrokken soepen, volle granen, veel groentes en stamppotten. Geroosterde noten: vooral walnoten en kastanjes zijn krachtige Nier Qi leveranciers, wortels, en bonen (zwarte, witte, bruine en kidney bonen).
- Drink water. De winter organen, nieren en blaas, zijn verbonden met het water element, drink dus genoeg water, maar dan op kamer temperatuur of warm, in ieder geval nooit koud of nog erger … met ijsklontjes, brrr. Het verwarmen van het koude water naar 37 graden kost energie en put de Milt uit.
Geschikte voedingstoffen voor de winter: uien, mosterd, radijsjes, wortels, kool, aardappel, champignons, papaja, lamsvlees, kastanje, dadel, rode dadel, zoete rijst, paling, mosselen, mais, zwarte bonen en walnoot. Om extra te verwarmen kun je altijd een stukje gember mee bakken, braden, wokken , koken of maak een gemberthee.
Gemberthee
200 ml heet water
5 cm gemberwortel
schijfje citroen
1 theelepel honing
Optimaal: ¼ theelepel kurkuma
Bereiding
Doe het schijfje citroen in een glas
Snijd de gember in dunne plakjes/stukjes en voeg deze bij de citroen in het glas. Giet vervolgens het hete water erbij. Laat de thee een paar minuten trekken. Voeg naar wens honing of kurkuma toe.
Let op!
Gember is een bloedverdunner, als je een heerlijke kop gemberthee gaat drinken, is het niet aan te raden om vlak ervoor of daarna een paracetamol of andere bloedverdunners in te nemen.