Afweermechanisme is te vergelijken met een verdedigingsmechanisme om je te beschermen tegen hevige emoties. Een beschermlaag.

 

Tijdens je leven worden alle gedachten, acties en gevoelens vergeleken met een bepaalde emotionele pijn. Ter bescherming  voor eventuele pijn worden die bepaalde emoties tegengehouden. Deze automatische werkwijze van het lichaam noemt men een verdedigingsmechanisme. De pijn wordt niet gevoeld en daardoor lijkt het dat je de situatie onder controle hebt.

 

Emotionele bescherming

Je moet het zien als een laagje dat rondom je gevormd is. Door je verdedigingsmechanisme houd je jezelf in slaap, veelal onbewust. De verdediging is iets wat je altijd onmiddellijk gebruikt, waardoor je niet door hebt dat je een onbewuste reactie teweeg brengt. Onbewust geef je de emotie een ander label. Het negatieve gevoel lijkt dan minder erg. Je kan het zien als een soort emotionele bescherming.

 

Afweermechanisme, een onbewust trucje

Dit afweermechanisme is zeer hardnekkig. Het wijkt nooit en staat altijd op scherp. Zodra er iets is wat je wilt vermijden komt het in actie. Het verdedigingsmechanisme ligt als verschillende laagjes om je onbewuste heen, net als een jas dat je beschermt tegen weersinvloeden. Het zijn volledig automatische reacties. In eerste instantie werkt het als een zelfbescherming maar op den duur werkt dit mechanisme je tegen. Je hebt er geen vat meer op.

 

Iedereen heeft zijn eigen pijn en zorgen. Maar ook zijn eigen verdedigingsmechanisme ontwikkeld (zie Enneagram – De negen Enneagram types)

 

De negen afweermechanismen van het enneagram

 

Perfectionist, type 1
Reactieformatie
Direct opkomende impulsen of behoeften worden onderdrukt. In plaats daarvan wordt iets anders gedaan. Het onderdrukken voorkomt ongecontroleerde handelingen of voorkomt het maken van fouten. Het tegenovergestelde zeggen van wat feitelijk wordt bedoeld.
Zelfbeeld: Ik ben een goed en juist mens.

 

Helper, type 2
Onderdrukking
Het onderdrukken van eigen identificatie waardoor eigen behoeften opzij wordt gezet. De behoeften van een ander is belangrijker.
Zelfbeeld: Ik ben een gevend en aardig mens .

 

Winnaar, type 3
Identificatie
Het identificeren met een persoon of een rol. Het overnemen van het imago van succes.
Zelfbeeld: Ik ben een succesvol mens.

 

Romanticus of individualist, type 4
Introjectie
Het opvullen van leegte door indrukken, gevoelens en beelden van buitenaf eigen te maken en na te streven. Het wordt geïdealiseerd en bijzonder gemaakt.
Zelfbeeld: Ik ben een bijzonder en uniek persoon.

 

Waarnemer, type 5
Isolatie
Is een vorm van onthechten. Eigen gevoelens en behoeften loskoppelen om daardoor chaos te voorkomen.
Zelfbeeld: Ik ben een rustig, stabiel en verstandig mens.

 

Loyalist, type 6
Projectie
Innerlijke zorgen, fantasieën en angsten worden toegeschreven aan anderen en situaties buiten zichzelf.
Zelfbeeld: Ik ben een behoedzaam en realistisch mens.

 

Avonturier of optimist, type 7
Rationalisatie
Alles wat negatief of pijnlijk zou kunnen zijn positief herprogrammeren.
Zelfbeeld: Ik ben een optimistisch en positief mens.

 

Baas of leider, type 8
Ontkenning
Verloochening van de realiteit. Het niet willen zien van angst, gevaar, gevoelens van anderen en kwetsbaarheden.  In de beleving van die persoon zijn deze op dat moment zijn die niet aanwezig.
Zelfbeeld: Ik ben een rechtvaardig en waarachtig mens.

 

Bemiddelaar, type 9
Verdoving
Het leven gemakkelijk en comfortabel houden door zichzelf te vergeten.  Harmonisch en vredig maken door zichzelf in slaap te houden.
Zelfbeeld: Ik ben een vredig en harmonisch mens.

 

Verandering, verbetering en groei begint met de bewustwording van jouw afweermechanisme.

 

Kracht counseling                          : Persoonlijke coaching, essentie en kernkwaliteiten