Verstoring van de zuurbalans

februari 27, 2017

Een verstoring van de zuurbalans geeft een verzuurd lichaam dat kan leiden tot klachten en zelfs ziekte.

Wij weten inmiddels dat regelmatig bewegen of sporten, gezond en gevarieerd eten en zorgdragend voor een sterk immuunsysteem bijdraagt aan een goede gezondheid. Een ieder doet dat op zijn/haar eigen manier. Maar wat vaak vergeten wordt is de zuurbalans van het lichaam. Alle inspanningen, die wij doen voor het optimaliseren van onze gezondheid, is dan voor niets geweest. Want zonder een correcte zuurbalans zullen alle orgaan- en cel functies er op achteruit gaan en niet meer optimaal werken.

Verzuring is een tekort aan mineralen en/of opstapeling van zuren en afvalstoffen. Een verstoring van de zuurbasen huishouding kan leiden tot tal van klachten.

 

Oorzaken van een verzuurd lichaam

Je lichaam kan heel erg snel verzuren. Oorzaken daarvan kunnen zijn:

 • Ziekte
 • Chemicaliën
 • Medicijnen
 • Straling
 • Stress
 • Emoties
 • Voeding

 

Op onze voeding hebben wij direct invloed. Daar kunnen wij, althans in de meeste gevallen, iets aan doen. Wij kunnen voor onszelf beslissen wat goed of niet goed is voor ons. In voeding hebben eiwitten en suikers de grootste verzurende invloed. Bij de vertering ervan ontstaan er zuren.

 

Zijn eiwitten en suikers verkeerd voor ons lichaam?

Nee. We hebben deze nodig voor de opbouw en de energie levering van ons lichaam. Maar overal waar ‘te’ voor staat is niet oké. Alles met mate!

eiwitrijke-voeding

 

Eiwitten of proteïne

Ze leveren aminozuren en energie op. De aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Sommige aminozuren maakt het lichaam zelf en andere niet. Het laatste dienen wij uit onze voeding te halen.

Eiwitten zitten in o.a. : vlees, gevogelte, eieren, vis, zuivelproducten, peulvruchten, kiemgroenten, zeewier, paddenstoelen, pitten, zaden en noten.
Maar ook in mango, aardbeien, banaan, bessen, spinazie, tomaten en bloemkool.

Volwassen personen hebben gemiddeld ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig.

 

Suikers of glucose

 

Het grootste gedeelte van de suikers wordt ingezet voor de energielevering van ons lichaam. Verder worden de suikermoleculen gebruikt voor structuur- en signaalfuncties. De meest voorkomende bouwsteen van suiker is glucose, dat eenvoudig door ons lichaam wordt opgenomen. De twee andere vormen van suikers zijn fructose (in fruit) en galactose (in melk). De laatste twee zijn niet lichaamseigen en worden in de lever door toevoeging van een enzym getransformeerd tot glucose.

Suikers komen van nature voor in voedingsmiddelen zoals in fruit, maïs, suikerriet en suikerbiet. Suikers behoren tot de koolhydraten.

Het is voor iedereen goed om niet te veel producten met toegevoegd suiker te eten.

 

Gebalanceerde voeding

Een uitgebalanceerde voeding is een van de vereisten voor een optimale gezondheid en dat bijdraagt aan een correcte zuurgraad van het lichaam. De verhouding eiwitten, koolhydraten (suikers) en vetten van je totaalinname per dag verhouden zich als: 50% : 30% : 20%.

Het begrip goede voeding kan bij ieder mens verschillend worden ingevuld. Het is afhankelijk van bijvoorbeeld erfelijke factoren, leefomgeving, klimaat, fysieke en emotionele eigenschappen, werk en noem maar op.

tip

Wat iedereen in ieder geval beter kan vermijden is:

 • Conserveringsmiddelen
 • Resten van verdelgingsmiddelen
 • Kunstmatige kleurstoffen
 • Veel zout
 • Geraffineerde suiker
 • Wit meel
 • Hormonen

 

Beperkt gebruik van:

 • Alcohol
 • Verzadigde vetzuren
 • Koffie

 

Honing

Gebruik honing in plaats van suiker in thee of gebak en je zult merken dat na verloop van tijd dit lekker gaat vinden. Honing bevat waardevolle vitamines en mineralen en geeft snel energie omdat het gemakkelijker door het lichaam wordt opgenomen.

 

De mens is wat hij eet

Je wilt tenslotte een mens zijn van kwaliteit. Gebruik daarom voedingsstoffen van kwaliteit.

 

Genoeg vocht tot je nemen

Ons lichaam bestaat voor ongeveer twee derde uit water. Daarom is het belangrijk om voldoende vocht tot je te nemen (1,5 tot 2 liter per dag). Je kan ook waterrijk voedsel gebruiken zoals fruit en groente.

 

Goed kauwen van je eten

Gezond eten betekent ook goed kauwen, de tijd nemen voor een maaltijd en genieten van het eten.

 

To keep the body in good health is a duty… otherwise we shall not be able to keep our mind strong and clear.
Buddha

 

 

Plaats een reactie: