Verzuring van het lichaam

Statement ‘verzuring van het lichaam brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee’ een onderdeel van een marketing tool of heeft het daadwerkelijk iets te maken met een gezondheid alarmering?

Al geruime tijd worden wij geconfronteerd met het begrip verzuring. In blogs en artikelen van verschillende geneeskundigen, voedingsdeskundigen, therapeuten, gewichtsconsulenten,  maar ook in je naaste omgeving, komt het onderwerp verzuring ter sprake.  De tegenhanger van zuren is basen en ook dit begrip wordt met zuren in een adem genoemd.  Zure-base evenwicht essentieel voor het lichaam.

Misschien sta je er niet zo bij stil, maar iedere dag kom je wel met zuren en basen in aanraking. Het drinken van priklimonade (koolzuur), het slikken van vitamine C (ascorbinezuur) of dat je gezicht reinigt (grote kans dat daar base in verwerkt is). Continue sta je bloot aan zure en base.

Zoals de naam al zegt, smaken alle zuren zuur. Probeer dat echter niet uit in de praktijk, want vele zuren zijn gevaarlijk. Dat geldt ook voor de basen, die stuk voor stuk bitter van smaak zijn. Zuren geven een pijnlijk, branderig gevoel als je huid ermee in aanraking komt. Basen voelen glibberig aan.

 

Inhoudsopgave

Maar wat is verzuring eigenlijk?

 • Proces waarbij de bodem voedingstoffen verliest
 • Stijging van de zuurgraad in het milieu – bodem – lucht
 • Verlaging van de pH (bijvoorbeeld in de spieren, ten gevolge van anaerobe ademhaling)
 • Verzuring betekent letterlijk ‘het zuurder worden van iets’

 

De tegenhanger van zure is base

 • Een van de bouwstenen van RNA of DNA
 • Een alkaline stof, die een pH heeft die hoger is dan 7,5
 • Substantie die hydroxylionen afgeeft wanneer het in water wordt opgelost
 • Loog; een stof die een zout vormt wanneer ze in contact met een zuur gebracht wordt
 • Een stof dat de pH verhoogt en geneutraliseerd kan worden met zuur

 

Zuur en base

Een zure stof wordt geneutraliseerd wanneer het in aanraking komt met een basische stof en andersom. Een evenwicht tussen zuur en base zorgt voor de balans.

Onderzoekers (o.a. Svante Arrhenius, Gilbert Lewis, dr. Berthold Kern) hebben aangetoond dat  het bij zuur-base reacties draait om elektronen. Een zuur neemt elektronen op en een base staat ze af. Gevolg hiervan is dat er een energiestroom ontstaat die te meten is (simpel gezegd) en dit wordt in pH-waarde uitgedrukt.

 

Zo zijn ze er o.a. achter gekomen dat een orgaan optimaal functioneert binnen bepaalde pH waardes:

 • Bloed 7,35 – 7,45 (ideaal 7,41)
 • Speeksel  6,00 – 7,50
 • Maag 1,35 – 4,20
 • Urine 5,50 – 8,40
 • Dunne darm 6,50 – 7,50
 • Dikke darm 5,60 – 6,90

 

Het vocht waarin onze cellen zich bevinden is licht basisch (pH 7,35-7,45). De uiterste pH-waarden voor het bloed en het vocht ligt tussen de 6,8 en 7,8.

Zo ontdekte ze dat een verlaagde pH-waarde (meer zuur) tot een verdikking van het bloed leidde. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat te lage pH-waarden (zuur) sneller tot levensbedreigende situaties leiden dan te hoge waardes (basisch).

Te zuur of te base heeft een effect op de levensvatbaarheid van alle organen, kortom het lichaam. Een zuur-base balans van het lichaam is één van de meest kritieke factoren voor een goede gezondheid.

 

Dus

Statement ‘verzuring van het lichaam brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee’  heeft invloed op de gezondheid. In een verzuurd stadium kan je spreken van een signaal van het lichaam die je alarmerend kan noemen. En ja… natuurlijk zal dit best ingezet worden als marketing tool – maar daar ga ik nu even niet vanuit.

 

Gelukkig heeft ons lichaam verschillende systemen om ons gezond te houden. Zo is de zuur-base huishouding er een van. Deze zorgt ervoor dat de pH-waarde optimaal is.

 

Verstoring zuur-base evenwicht

Wij leven in een chemische vervuilde wereld. Wij staan gedurende de dag bloot aan vele toxische stoffen, die wij onbewust en bewust inademen en tot ons nemen via voedsel en drank. Ook stress, emoties, ziekte, chemicaliën en straling hebben een negatieve invloed. Onze nieren, lever, longen, darmen zijn niet voorbereid op deze grote hoeveelheid en gedurende het jaar hopen deze stoffen zich op in organen en weefsels. Met als gevolg een verzurende werking op ons lichaam en de organen kunnen hun taak niet meer goed uitvoeren. Een zure omgeving is ideaal voor ziektes.

 

Gevolgen van verzuring van het lichaam

Verzuring wordt in verband gebracht met onder andere overgewicht, ongezond gewichtsverlies, obstipatie, infectiegevoeligheid, huidproblemen, libido verlies, allergieën, hoofdpijn/migraine, spier- en gewrichtsklachten, lusteloosheid, bloedend tandvlees, schimmel infecties, verkoudheid en griep, mentale klachten (bijvoorbeeld depressie, stemmingswisselingen, slechts geheugen, etc.), slaapproblemen, zicht problemen en zelfs kanker. Een schrikbarende opsomming!

 

Goed nieuws

Je kan je gezondheid een handje helpen door zelf iets te doen aan de verzuring van je lichaam.

Water en citroen

11 manieren om verzuring van het lichaam tegen te gaan

 1. Eet per dag  60 – 80% alkaliserende voeding en het overige percentage verzurende. Teveel verzurende voeding zorgt er voor dat je lichaam uit balans raakt en zuur wordt.
 2. Voedingssupplementen. De voedingswaarde van groente en fruit is sterk achteruit gegaan, consumptie gewoonte is veranderd naar hap-snack-voorverpakt-ingeblikte voeding, milieu vervuiling, de verhouding van binnen en buiten zijn is niet in balans. Kortom een tekort aan vitaminen, mineralen en sporenelementen zorgen ervoor dat voedingssupplementen een noodzaak is geworden.
 3. Aanbevolen wordt om 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken. De precieze hoeveelheid vocht die je nodig hebt, hangt af van leefstijl, lengte, lichaamsgewicht, klimaat waarin je leeft en hoeveel je beweegt op een dag.
 4. Nachtrust: gemiddeld 8 uren.  Tijdens de slaap ontdoet het lichaam zich van toxines.
 5. 2x per jaar detox kuur.
 6. Voorkom teveel stress, emoties en woede. Deze factoren hebben een verzurend effect op je mentale en fysieke gezondheid .
 7. Zelfontwikkeling in de vorm van ondersteuning door mental personal coaching – om in balans te komen.
 8. Genoeg beweging. Denk hierbij aan wandelen, zwemmen, sporten, yoga, tuinieren, fietsen, etc.
 9. Ademhaling. Zorg dat je een ´buikademhaling´ hebt.
 10. Wellness, sauna, meditatie.
 11. Vind een evenwicht tussen werk en ontspanning.

Maar vooral doe die dingen waar je blij en enthousiast van wordt

 

Plaats een reactie:

Elles van Dinteren

Angstvrij na kanker in 7 stappen

Ontdek hoe je van de angst voor kanker afkomt. Download mijn gratis eBook.