Stress vijand of vriend

Is stress een vijand of is het een vriend? Helpt het je of is het een blok aan je been? Is stress een sluipende moordenaar die je blokkeert en hindert je leven te leiden?

Het start meestal met gedachten in je hoofd die altijd een weerwoord schijnen te hebben. ‘Als ik dit doe dan…  Zou je dit wel doen…Dat is echt niet goed voor je… Nou, dat wordt wel gezegd, maar… ‘ Korte zinnetjes die continue in je gedachten zitten. Net een grammofoonplaat die herhaaldelijk wordt afgespeeld.

 

Inhoudsopgave

Mijn stress

Vele jaren geleden had ik borstkanker en mijn ‘normale’ leventje werd daardoor overspoeld door stress. Stress tijdens de behandelingen, voor het maken van afspraken met de chirurg, de spannende momenten wanneer ik te horen kreeg hoe ik ervoor stond, hoe mijn lichaam reageerde op de bestralingen, etc.

 

Ik reageerde niet goed op de bestralingen en heb daarom de keuze gemaakt deze ‘ziekte’ op een holistische manier te omarmen en te kiezen voor de alternatieve geneeskunde. Nou moet ik er wel bij vertellen dat deze keuze voor de hand lag door mijn opleidingen, kennis en mogelijkheden.

 

Ook deze keuze ging gepaard met stress

Onbegrip van de buitenwereld, medici (niet alle), mijn naasten, vrienden, werkgever, collega’s, etc. Overtuigingen: ik kan het niet; ik heb niet genoeg kennis; doe ik het wel goed; mijn lichaam heeft mij al eens eerder in de steek gelaten, dus zal dit wel weer doen; luister ik wel goed naar de signalen die mijn lichaam mij geeft, etc. De emoties die van tijd tot tijd de kop op staken.

Stress blokkeerde mij behoorlijk in die tijd en had effect op mijn hele doen en laten.

 

Stress

Niet alleen tijdens ziekte en herstel periode heb je te maken met stress. Op alle mogelijke manieren in je leven is stress aanwezig. Stress voelt niet goed – het houd je tegen – het blokkeer je – je krijgt last van je lichaam…

 

Ik vroeg mij af

Als ik weet  dat stress niet goed voelt  en ook niet goed voor mij is:
Waarom laat ik dit in mijn leven toe?
Waarom laat ik stress mijn leven beïnvloeden en onplezierig maken?
Waarom laat ik toe dat het mij blokkeert of angstig maakt?

 

Kantelpunt

De antwoorden op bovenstaande vragen deed mij beseffen dat stress niet mijn vijand was maar mijn vriend. Een signaal van mijn lichaam om aan de situatie te veranderen. Inzicht in het waarom en wat deze signalen voor mij betekenen werd het kantelpunt in mijn leven.

 

Stress in jouw leven

Welke rol speelt stress in jouw leven? Als je de bovenstaande vragen beantwoord – wat is daarbij jouw conclusie?

 

Stress betekent voor mij

Stress is nu een vriend voor mij geworden. Het waarschuwt mij. Het maakt mij wakker en alert. Een realisatie dat ik inzicht moet krijgen in mijn situatie omdat het niet goed voelt.

 

Wanneer ik de stress de overhand zou geven kom ik niet tot actie en verandering. Blijf ik steken in het moment. Krijg ik angst en wantrouwen en kom ik tot niets. Mijn geest en lichaam hebben daar last van. Ik heb daar last van!

Ik neem actie en verantwoordelijkheid om mijn situatie te veranderen.

Want

Ik wil leven en genieten van de tijd dat ik hier ben.
Zonder stress, angst en wantrouwen.
Datgene doen wat mij gelukkig en blij maakt.

 

Wat doe je bij een acute aanval van stress?

Bewust ademhalen. Het gevolg van stress is dat je in je hoofd gaat zitten. Je gaat malen. Dit noemt men een instinctieve reactie op stress en deze kan je voorkomen door bewust te ademen, je lichaam te voelen en de spanning rustig te accepteren in plaats deze als een wilde weg te duwen. Het ademen opent  je bewustzijn en kan hierdoor helder blijven nadenken.

 • Adem heel diep in en adem dan met een lange zucht uit. Doe dit verschillende keren tot dat je de rust zich in jezelf terug voelt komen.

 

Wat doe je bij stress?

Onderzoeken wat deze stress je te vertellen heeft. Neem in gedachten een situatie die jou stress oplevert en stel jezelf de volgende vragen:

 1. Wat ervaar ik als ik aan deze situatie denk?
 2. Welk gevoel wil ik NIET voelen?
 3. Wat zou er gebeuren als ik het wel voel?
 4. Wat probeer ik te beschermen?
 5. Om niet in de stress te komen – wat moet ik dan doen?

 

Ademhalingsoefening:

 • Adem heel diep in en adem dan met een lange zucht uit. Doe dit verschillende keren tot dat je de rust zich in jezelf terug voelt komen.
 • Ga met je gedachten naar je lichaam. Begin met je tenen – voeten – benen – je romp – je armen – je handen en je gezicht.  Scan als het ware je lichaam – van teen tot hoofd.  En terwijl je dit doet blijf je in en uit ademen.  Voel deze plekken bewust – van teen tot hoofd.
 • En terwijl je deze scan hebt gemaakt – en weer terug bent in je lichaam en contact hebt gemaakt met alle lichaamsdelen, kun je voelen waar de stress zich manifesteert:
  misschien bij jou in je keel, in je hoofd of misschien in je buik.
 • Neem een paar seconden de tijd om dit gevoel voor jezelf te omschrijven. Voelt dit gebied aan als een spanning? Is het groot of misschien wel klein? Is het zwaar of licht? Is het ruim of misschien verkrampt? Is het glad of misschien prikkelend? Is het zuur of bitter?
 • Nu weet je waar je stress zich bevindt en hoe het eruit ziet…. Richt je aandacht naar deze plek en adem heel diep in en met een zucht uit…. Je bolt je buik op en geef je stress de ruimte…. Adem heel diep in en met een zucht weer uit….

 

Voorkom stress die blokkeert
Blijf in contact en luister naar de signalen van je lichaam
Weet wat goed en niet goed voelt voor je
Hou van jezelf

 

Herken je jouw stress en welke rol speelt het in jouw leven?
Ik ben benieuwd naar je reactie.

 

 

 

KrachtScan                 Bewustwording, essentie en kern van jou als persoon
KrachtCounseling     Persoonlijke coaching, essentie en kernkwaliteiten

Plaats een reactie: