Mindset | Een positieve bijdrage na-kanker | 1

Mindset daar wordt veel over gezegd en geschreven. Het is een Engels woord voor ‘overtuiging’ en het staat voor de manier waarop volwassenen en kinderen denken over zichzelf en in het bijzonder over hun intelligentie en kwaliteiten.

Mindset is blijkbaar een manier van denken. Een gevolg van gedachten en gevoelens. De mindset die je hebt, heeft aanzienlijke consequenties voor je overtuigingen over je eigen ontwikkelwaarheid en die van anderen.

Inhoudsopgave

Het woord mindset bestaat uit 2 woorden

Mind = verstand, geest, denkvermogen, psyche, intellect.
Set = to set = zetten, instellen, ondergaan, dekken, harden, neerzetten, opdragen.
Dat alleen al is heel interessant!

Invloed van de mindset

Misschien ben je er niet zo van bewust maar je mindset heeft invloed op je hele zijn, je leven, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, leren, werk, relaties en noem het maar op.

Mijn mindset heeft een positeve bijdrage geleverd in mijn heling proces van borstkanker. Naar mijn mening en gezien mijn ervaring is het belangrijk om meer te weten te komen over de mindset. Wat je ermee kan doen. Wat je kan beïnvloeden en wellicht in jouw leven een positieve verandering te laten plaats vinden.

Professor Carol S. Dweck

Boek: Mindset, de weg naar een succesvol leven.
Na tientallen jaren onderzoek naar leermotivatie van kinderen en volwassenen bewees professor Carol S. Dweck,  dat de manier van hoe men naar zijn eigen vaardigheden en talenten kijkt (mindset) in hoge mate bepaald hoe je jezelf zou ontwikkelen. De mindset bevat krachtige gedachten over jezelf (overtuigingen) die bepalen wie je bent en wat je bent. Ze ontwikkelde de mindsettheorie.

Mindset theorie

Volgens de mindset theorie  zijn er twee mindsets /denkstijlen genoemd. Namelijk de vaste mindset (fixed mindset) en de groeimindset (growth mindset).

Vaste mindset

Iemand met deze mindset gaat ervan uit dat je capaciteiten vast staan. Mensen hebben bepaalde mogelijkheden die vast liggen. Bijvoorbeeld: een atleet heeft potenties omdat sportiviteit aangeboren is en deze niet te veranderbaar zijn. Alles draait om succes, slim overkomen, geaccepteerd worden en je een winnaar voelen. Inspanning leveren om een doel te bereiken is zinloos, want als je echt een genie bent, dan hoef jij je niet in te zetten voor iets.

Bij kritiek reageren mensen met een vaste mindset defensief, want negatieve feedback komt over als een bedreiging. Perfectionisme en faalangst kunnen gaan overheersen en het aangaan van nieuwe ervaringen in de weg staan.

Groeimindset

Dan ga je ervan uit dat je heel veel kunt leren, zolang je maar oefent en bereid bent om je best te doen. Je bent ervan overtuigd dat je beter kunt worden in bijna alles, mits jij je maar genoeg inspant, concentreert en volhoudt. Als je succes hebt, is dat een bewijs dat je goed geoefend hebt. Als je mislukt, betekent dat alleen maar dat je nog beter moet oefenen. Vanuit deze groeigedachte is het dus logisch dat je tijd nodig hebt om nieuwe dingen onder de knie te krijgen. Het gaat ervan uit dat jij je bestaande en nieuwe vaardigheden en kwaliteiten kunt ontwikkelen. Je gelooft dat groei mogelijk is en dat inspanning en effectieve leerstrategieën voorwaarden zijn.

Misschien vraag jij je nu af:

Kan ik mijn mindset veranderen?
Kan ik door het veranderen van mindset mijn dag goed laten verlopen?
Kan ik mijn leven daardoor verbeteren?
Mijn psyche en emoties onder controle krijgen?
Mijn gezondheid?

Mijn antwoord is: Ja.

Bovenstaande tekst gaat meer over IQ en denkvermogen. Het denken en minder over gevoelens, emoties, overtuigingen en welk effect deze hebben op de geest en het lichaam. De mindset inzetten voor mentale en fysieke gezondheid, dat is mijn terrein! Daar wil ik jullie meer over vertellen en de mogelijkheden ervan laten zien. En wellicht in een vervolg stadia laten ervaren.

Lees vooral het vervolg: Mindset | Een positieve bijdrage na-kanker | 2

Zie ook mijn blog: Gedachten maken jouw leven
https://angstvrijnakanker.nl/gedachten-maken-jouw-leven/

Plaats een reactie:

1 reactie
Marga says 08/26/2017

Mooie en duidelijke Blog Elles, kijk uit naar het vervolg ❤️

Reageren
Add Your Reply