Mentale disbalans en stress

Mentale disbalans en stress hebben invloed op je gezondheid en kunnen ook allergieën veroorzaken!

Allergieën

Als wij het over allergieën hebben denken wij al gauw aan de veel voorkomende zoals: hooikoorts, (huis)dierenallergie, huisstofmijt allergie, allergisch astma, voedselallergie, insecten gif allergie, contactallergie en zonneallergie. De allergische reactie vindt dan plaats in de huid, luchtwegen of het maag-darmstelsel. De in principe onschuldige stoffen die zo’n allergie uitlokken, heten allergenen. Dat kunnen heel veel verschillende dingen zijn: onedele metalen, huismijt, pollen, huidschilfers van katten, aardbeien, om er maar een paar te noemen.

Maar een van de factoren van allergie, die vaak over het hoofd wordt gezien, is de mentale disbalans. Op het eerste gezicht lijkt allergieën en mentale problematiek weinig met elkaar te maken te hebben. Maar in het Tri-Service General Hospital  in Taiwan is er een uitgebreide studie geweest. In totaal omvatte deze studie informatie van 46.647 mensen met een allergische ziekte en 139.941 mensen zonder allergie. Ze kwamen tot de ontdekking dat 6,7% van de deelnemers zonder allergische aandoeningen een mentale aandoening of psychiatrische ziekte ontwikkelde. Bij degenen met een allergie was dit aantal 10,8%. De studie is recent verschenen in het tijdschrift Frontiers in Psychiatry.

Goed, je kan stellen: ‘Ach, ja….. dit is maar een klein percentage’.Maar je zal maar net die allergische reactie hebben. Na vele onderzoeken nog steeds niet de oorzaak weet en geen oplossing vindt. Dan kan de onderstaande informatie je wellicht helpen.

Stress

Een van de belangrijkste veroorzakers hiervan is stress. Door The University of Ohio State is bewezen, dat een allergie niet alleen wordt verergert door stress, maar ook kan ontstaan door stress. Mensen die bijvoorbeeld nog nooit last gehad hebben van hooikoorts, kunnen tijdens een stressvolle periode deze allergie ontwikkelen. Ook huidallergieën ontstaan vaak in stressvolle periodes. Allergieën verergeren door stress.

Maar hoe zit het dan dat je al jaren bestand bent geweest tegen allergische reacties en ineens tijdens stress opeens vatbaar bent? Dit komt doordat het lichaam onder stress hormonen, bijvoorbeeld cortison en adrenaline, gaat aanmaken. Het lichaam kan onder stress niet optimaal presteren. Want op dat moment is het lichaam alleen maar bezig met zich te beschermen tegen stressvolle situaties. Het heeft geen aandacht voor het afweren van schadelijke invloeden van buitenaf. Immuunsysteem verzwakt en bent je vatbaar voor allergieën.

Het vervelende van het ontwikkelen van een allergie door stress is dat er nu een vicieuze cirkel ontstaat. Je bent al gestrest (geestelijke stress). Nu heb je een allergie door stress en vervolgens krijg je weer stress over de allergie (lichamelijke stress). Als jouw lichaam zo heftig reageert door stress dat jouw allergie verergert of dat je opeens een allergie ontwikkelt, is het tijd voor verandering.

Ga stress uit de weg en zorg voor ontspanning 

Neem eens een week vrij van je werk!Plan een avondje uit naar theater of bioscoop.Doe eens gek – doe iets wat je nog nooit hebt gedaan – maak plezier, lach en wees gelukkig.Je lichaam en geest hebben rust nodig.

Stress  ‘bij de hoorns vatten’

Zorg dat je de oorzaak van deze stress te weten komt.Geef eens antwoord op de navolgende vragen:

  • Ben je met je huidige leven tevreden en gelukkig?
  • Zou je daarin iets willen veranderen?
  • Als ik aan je vraag: Wie ben jij? Wat zal je dan antwoorden?
  • Waar sta jij voor?
  • Wat wil jij en wat absoluut niet?
  • Herken je jouw grenzen?
  • Zijn dat ‘vaste’ grenzen of zijn ze flexibel?

Het gaat hier om stil te staan bij wie je bent, wat je wil en wat je niet wil. Van daaruit kan je keuzes maken, richting bepalen en ‘harde’ grenzen neer zetten. Dit alles geeft rust en ontspanning!

Ontspanning lukt mij niet. En nu?

Ondanks verschillende pogingen nog steeds geen ontspanning. Blokkerende gedachten en mechanismen zijn hiervan vaak de oorzaak. Inzichten hierin zijn belangrijk zodat deze los gelaten kunnen worden. Hierdoor ontstaat mentale balans dat indirect ook fysiek doorwerkt.

Als mental coach en therapeut kan ik je hierbij helpen zodat je dichter bij jezelf komt en jezelf leert kennen. Maar vooral van binnenuit de rust en de ontspanning vinden. Je kan mij altijd bellen voor meer informatie of vraag hier een gratis een 1/2 uur coach sessie aan.

Plaats een reactie: