Iedere dag hebben wij te maken met beslissingen en keuzes maken. Wij zijn altijd op zoek naar evenwicht. Je zou kunnen zeggen dat het maken van een beslissing of keuze voortkomt vanuit een onvrede. Een dringend verzoek naar vrede of balans. De huidige situatie wenst verandering.
Slapeloze nachten
Heb je weleens meegemaakt dat je over een bepaald onderwerp de gehele dag na denkt en er maar niet los van komt? Zelf in de nacht blijft het je bezig houden en je kan er zelf niet van slapen. Je blijft maar denken en piekeren en je komt maar niet tot een keuze of te wel beslissing. Je weegt alle voor en nadelen tegen elkaar af, maar je komt maar niet tot een antwoord. Je raakt wanhopig en twijfelt. In sommige gevallen word je moedeloos en het kan zelfs verlammend werken op je dagelijkse activiteiten.
Maar als wij naar vrede en balans zoeken…Waarom is een beslissing nemen dan moeilijk?
Mensen verschillen in de mate waarin ze het moeilijk vinden om een beslissing te nemen. Dat heeft onder andere te maken hun karaktertypologie (enneagram type). Mocht je hier meer over willen weten bezoek dan mijn website https://angstvrijnakanker.nl/afweermechanisme/
Laten wij ons beperken tot het maken van een beslissing of keuze. Een beslissing of een keuze nemen heeft iets andere gevolgen. Wij gebruiken deze woorden door elkaar. Maar er is een verschil van betekenis of misschien moet ik zeggen commitment.
Beslissing
Een conclusie waarmee men een proces van overdenkingen afsluit en waaraan men voor de toekomst gevolgen verbindt. Het is een besluit. Een uitspraak over wat er moet gebeurden.
Keuze
Een keuze is het resultaat van een bepaald proces waarbij er verschillende mogelijkhede mogelijk zijn. De mogelijkheden worden tegen elkaar afgewogen en maakt men hier uit een keuze. Doch, tijdens deze keuze kan er weer mogelijkheden ontstaan. Een keuze hoeft niet definitief te zijn.
Je zou kunnen zeggen dat een beslissing vanuit het innerlijke (het gevoel) wordt genomen en een keuze vanuit het verstand (ratio).
Wanneer neem je een beslissing of een keuze
Bij slapeloze nachten, gepieker, gedachten of situaties die je bezighouden, moedeloosheid, etc. maak je een beslissing. Je kiest er definitief voor om voor jezelf de dingen te veranderen.
Bij twijfel, afwegen, zoeken naar de beste oplossing, etc. maak je een keuze tot verandering. Doch deze kan gedurende het proces veranderen.
Barry Schwartz, professor in de psychologie, auteur van “The Paradox of Choice” (2005), deed een onderzoek naar keuzes maken. Er zijn grofweg 2 soorten mensen. Een die gelijk weten wat ze willen en de ander die overal over twijfelt. Wij noemen deze satisficers of maximizers.
Maximizers nemen de tijd om een grote variëteit aan opties te overwegen,. Ze willen het maximale resultaat. Satisficers zijn eerder snel dan grondig: bij voorkeur kiezen ze het eerste alternatief dat hen goed lijkt, het best haalbare resultaat op dat moment, zonder lang verder te zoeken.
Keuzestress
Mensen die alleen maar ‘maximizen’, over alles twijfelen en nauwelijks keuzes durven maken. Het nemen van een beslissing is moeilijk en zijn vaak ongelukkiger dan de satisficers. Ze zijn ontevreden omdat ze op een gegeven moment er niet onder uit kunnen om een beslissing te nemen. Maar blijven telkens zich afvragen of er niet een betere oplossing aanwezig is. Maken dan vervolgens toch een keuze, maar blijven zoeken naar een nog zorgvuldige keuze. Ze zijn vaker depressief. Ze worden slachtoffer van ‘keuzestress’, een vorm van stress die meestal jonge mensen steeds meer oplopen. Satisficers daarentegen nemen in hun eigen ogen goede beslissingen en voelen zich daar meestal ook tevreden over.
- Laat de angst tot het verkeerd kiezen los
- Je bent geen egoïst als je kiest
- Weet wat je wil
- Blijf trouw aan jezelf
- Niet iedereen hoef je vriend(in) te zijn
- Hoe jouw doel in de gaten
- Kiezen is een kwestie van doen
- Gebruik je intuïtie
Waar draait het nu echt om
Om van een vervelend naar een goed gevoel te gaan. Maak de beslissing want jij hebt daar als mens de keuze mogelijkheid toe. Durf te gaan voor goed genoeg en niet altijd voor het allerbeste. Soms is deze goed en soms niet. Leer van de ‘niet goede keuze of beslissing’, zodat je deze in de toekomst niet meer hoeft te nemen. En ja, misschien mis je dan wel eens wat, maar de kans is heel groot dat je door het nemen van een beslissing gelukkiger leeft.