Ridder-, krul-, veldzuring
Rumex obtusifolius/crispus/acetosa L
Nederlands: ridderzuring
Frans: Patience sauvage, Rumex’a feuilles obtuses
Duits: Stumpf
Engels: Broadleaved dock, Bitter dock, Red shank. Yellow dock voor krulzuring
Fries: Rea-skonk (=roodbeen). Krolsurk voor krulzuring
Naam
Rumex = werpspies (omdat de blaadjes erop lijken)
Griekse woord rhyma = stromen
Obtusi = stomp folius = blad = stompbladig
Crispus = gekruld / gekroesd
Acetosa = zuur / azijn
Historie
Pioniers in Amerika gebruikte dit kruid al. Vooral bij dorst (kauwen van blad en steel). Reeds in de oudheid gebruikten Egyptenaren, Romeinen en Grieken zuring. Dat was meestal om het vette voedsel van hun feestmalen te compenseren.
In de Middeleeuwen was zurkel ook al bekend op de Britse eilanden. De zeelui van die tijd namen hem veel mee als remedie tegen scheurbuik. Het werd ook gebruikt tegen bloedarmoede.
In de middeleeuwen werd zuring gebruikt als medicinaal kruid, als verpakkingsmateriaal voor boter, als keuken kruid en groente. De geschiedenis van deze groente gaat dus lang terug.
Signatuur
Rood = bloed
Penwortel = aarding
Veldzuring heeft hartvormige blaadjes = hart
Ridderzuring – groot blad = samentrekkend voor de mens (mentaal), want het is sterk laxerend
Komt voor op zure grond = reinigend dat wijst naar de nieren
Typologie
Wanneer je uit het lood bent geslagen door zure dingen; hier niet meer geaard bent en daardoor niet meer kan ontvangen op het aardse vlak.
Inhoudstoffen
Anthrachinon glycosiden (emodine, fyscion, aloë-emodine e.a.) laxerende werking
Looistof
IJzer
Bitterstof
Calcium-oxalaat
Organische zuren
Oxalaat onttrekt kalk uit het lichaam.
(Oxalaat zit bijvoorbeeld ook in spinazie en rabarber. Bij spinazie moet je bij het koken ervan altijd een ei met schaal doen. Rabarber en rode bietjes 1 theelepel krijt erbij dat je kan kopen bij een drogist.)
Geneeskrachtige werking
Bloedzuiverend
Zuring wordt gebruikt om bloed te zuiveren; bijvoorbeeld wanneer je huid gaat schilferen; bij insecten beten; bij bloedarmoede; het is ontstekingsremmend; tegen de jeuk.
Lever
Reinigend op de lever, dat doet het door stimuleren op de gal productie/functie. Werkt dus op de spijsvertering . Is licht laxerend; alle spijsverteringsklieren gaan harder werken door toedienen van zuring.
Huid
Tegen psoriasis; ontstekingsremmend; alle huiduitslagen die ontstaan door een slechte spijsvertering.
Nieren
Het is urine drijvend en goed voor de vertering van de blaasfunctie.
Contra indicatie
Veldzuring wordt afgeraden om te eten door zwangere vrouwen. Het bevat anthrachinonen, welke een prikkelende werking op de baarmoeder hebben.
Zuring bevat veel oxaalzuur. Jonge bladeren bevatten zelfs 10% oxaalzuur, de oude bladeren bevatten toch nog 5%. Oxaalzuur onttrekt calcium aan de botten.
Absoluut niet gebruiken bij een niet goede nierfunctie.
Oxalaat onttrekt kalk uit het lichaam – bij een teveel kan dit vergiftiging te weeg brengen.
Bijwerkingen bij een teveel gebruik:
Diarree – witte bloedlichaampjes plassen – nieren gaan op den duur stuk – ontstekingsverschijnselen – braken – ademhalingsrecessie – coma – bloed uit elkaar laten vallen Hemolyse – de nieren verliezen hun functie – hart wordt onregelmatig en defibrilleerd (fladderen).
Het is een fijne basisgroente, maar wees matig ermee!
Een keer in de 3 à 4 weken eten kan geen kwaad.
Gebruik en toepassing
Blad en wortel worden gebruikt
Voor de bloei oogsten
Tinctuur van de wortel
Thee – kan, maar ik zou dit niet doen. Je kunt dan niet precies de hoeveelheid zuring inschatten
Zalf – wortel
Als je het als zodanig gebruikt doe dit dan niet te lang (1 week tot 10 dagen maximaal ). Een korte prikkel om het bloed te reinigen!
Voedingswaarde per 100 gram Bereid (verrassend):
35 Kcal, 89,70 gr. water, 6 gr. koolhydraten, 2 gr. Eiwit, 0,30 gr. vet, 5 mg. natrium, 38 mg. calcium, 340 mg. kalium, 1,6 mg. ijzer, 40 mg. fosfor, 3,90 mg. vitamine A, 0,09 mg. vitamine B1, 0,22 mg. vitamine B2 en 120 mg. vitamine C.
Zuring is ideaal om gerechten een frisse smaak te geven. Zeker in combinatie met ingrediënten als boter, eieren, room, kazen, doperwten, aardappelen en uien. De eetbare bladeren kunnen als een extra toevoeging worden gebruikt bij een salade. Het zal een fris-zuur accent er aan geven. Hak de jonge blaadjes zeer fijn en gebruik slechts een kleine hoeveelheid ervan.
Als je zuring gebruikt dan kan je de azijn achterwege laten.
Zuring heeft maar kort nodig om te garen, dus doe dit dan ook niet te lang. Gebruik de kleinere, jongere blaadjes voor een salade. Stoom of smoor in een klontje roomboter de grotere (meer stevige) variant.
Hou je niet echt van de zurige smaak van zurkel, voeg dan een snufje suiker toe.
Zuring bevat oxaalzuur wat bij een grote hoeveelheid ontkalking veroorzaakt. In combinatie met ei of een broodproduct wordt dat ondervangen.
Recepten
Aardappelsoep met zurkel
Ingrediënten voor 2 personen
Room
2 l water
1 blokje groentebouillon
4 eetlepels olijfolie extra vergine
peper en zout
12 blaadjes zurkel
2 eierdooiers
1 fijngehakte prei
4 grote aardappelen in blokjes gesneden
2 eetlepels gehakte peterselie
2 eetlepels bieslook (bieslook)
Bereiding
Verhit de olijfolie in een kookpot met dikke bodem. Stoof de prei al roerend op een hoog vuur gedurende 2 min. Voeg de aardappelen toe en stoof ze eveneens op een hoog vuur gedurende 2 min.
Voeg het water en het bouillonblokje erbij , breng op smaak met zout en peper.
Dek af en breng aan de kook.
Verlaag vervolgens de temperatuur met de helft en laat gedurende 20 min. sudderen.
Voeg de zurkel toe als de aardappelen gaar zijn.
Mix de soep en zet ze terug op een laag vuurtje.
Klop de eierdooiers en een beetje room in een kom.
Haal de kookpot van het vuur en voeg de geklopte room met de eierdooiers toe.
Roer flink. Let op: het eigeel mag niet koken!
Versier met de gehakte, platte peterselie en bieslook.
Zurkel met zalm
Ingrediënten
1 bosje verse zuring/zurkel
3 eetlepels water
1 eetlepel witte wijnazijn
120 gr. boter
Olijfolie
600 gr. zalm
Olijf- of zonnebloem olie
Bereiding
Was de zurkel en snijd hem in fijne reepjes.
Laat het water opkoken met de azijn en roer er de boter door tot de saus bindt.
Meng de zurkel met olijfolie, peper & zout.
Schik de zurkel op een bord.
Grill de stukken zalm naar gelang de grootte, 8 à 10 minuten.
Schik de vis op het zurkel-bedje.
Giet de gebonden botersaus over het geheel.
Roerei met zuring
Ingrediënten
100 gram zuring
50 gram boter
4 eieren
melk/soya
snufje zout/peper
Bereiding
Verwijder de nerf uit het blad van de zuring. Hak vervolgens de zuring grof. Verhit 20 gram boter in een pan en doe de zuring er bij. Laat hierin de zuring zachtjes smelten. Breek de eieren in een kom en doe er melk/soya er bij. Klop deze vervolgens los met een garde. Voeg het mengsel toe in de pan met zuring. Bak het geheel gaar. Voeg eventueel zout en peper toe voor de smaak.
Kennis
Kruidenvakopleiding Frigga’s korenbloem
Plaats een reactie: