Paardenbloem is vooral bekend als onkruid. Het groeit op de raarste plekken en je bent ze liever kwijt dan rijk. Maar als je zou weten welke waardevolle werking dit kruid heeft voor onze gezondheid dan zou je er toch iets anders over denken.

 

Paardenbloem | Taraxacum officinalis

Latijn: Leontodon taraxacum
Nederlands: Pardenbloem, hondspol, molsla, leeuwetand, pisse-en-lit
Frans: Pissenlit, Dent de Lion
Duits: Lowenzahn (gemeiner)
Engels: Dandelion
De botanische naam Taraxacum komt van het Griekse ‘taraxos’ wat wanorde betekend en van ‘aka;  wat remedie betekend. De naam ‘officinale’ betekend uit de apotheek. De plant dankt zijn Nederlandse naam aan het feit dat dit kruid voor paarden (ook varkens en konijnen) een gewild gewas is.

 

Historie

Ondanks het feit dat zij algemeen in Europa voorkomt en ook uitgesproken medicinale eigenschappen bezit, werd zij in de klassieke oudheid niet als zodanig gebruikt. Wel komt de paardenbloem voor in de middeleeuwse kruidenboeken en is ze sindsdien intensief in de volksgeneeskunde gebruikt.

Boeren rookte vroeger in het voorjaar hun woonhuis en stallen uit met paardenbloemen. Het doel van dit ritueel was om de boerderij te reinigen van allerlei onzuiverheden.

 

Signatuur

Penwortel: aardewerk van de plant. Weerstand bij infectieziektes.
Gele bloemen: werking op gal en lever.
Zonneplant: gericht op de zon: mensen die meer ‘ik’ kracht nodig hebben.
Holle bloemsteel: wijst naar holle organen en werkt in op de spijsvertering (darmen/maag).
Als je de plant plukt wordt zij snel slap: teken van vermoeidheid en uitputting.

 

Typologie

Zijn mensen die sterker lijken dan ze zijn. Ze doen zichzelf beter voor dan ze zijn. Bij deze types uit zich dit in nier en blaasziekte. Mensen met suikerziekte. Stekelig type (snel op de tenen getrapt). Ondernemend en driftig type.

 

Inhoudsstoffen

Bitterstoffen
Flavonen
Insuline in de wortel tot 40%
Choline (B4)
Kalium
Vitamines: A, B, C en D
Ijzer, mangaan
Het melksap bevat een tumorremmende stof, rubber en triterpenen

 

Bitterstoffen: spijsvertering, hart en bloedsomloop, stimulerend en versterkend
Flavonen: hart en bloedvaten, vochtafdrijvend
Inuline: bloedsuiker verlagend; heeft invloed op de alvleesklier
Tumorremmende stof in het melksap – is dus ook werkzaam tegen wratten

 

Geneeskrachtige werking

 

Spijsvertering
Het werkt op een trage lever; geelzucht; wordt bij diabetici gebruikt ter ondersteuning; bij gevoeligheid van galstenen; bij obstipatie (verstopping); de gal werking neemt 2 tot 3 keer toe – gal bevorderend; vooral de wortel werkt spijsverteringsbevorderend.

 

Lever
Allerlei leverklachten; ogen; migraine; problemen aan het gezichtsvermogen; huidaandoening; reuma en jicht.

 

Constitutie
Het is een reinigend kruid; afvalstoffen afvoerend via darmen en nieren.

 

Ogen
Werkt bij oververmoeidheid; staar; bijziend (thee zetten – afkoelen – kompres op oog).

 

Nieren
Blad werkt vochtafdrijvend (gebruik daarbij de verse jonge bladeren).
Reinigingskuur: steel eten – 1e dag 1 steel | 2de dag 2 stelen | 3de dag etc. tot 8 dagen dan afbouwen 8-7-6-5-4-3-2-1 (Jaggie bah – erg bitter).

 

Contra indicatie
Paardenbloem kent geen ernstige bijwerkingen. In zeer grote doses kan het gebruik van paardenbloem huiduitslag, maagpijn of diarree veroorzaken.

 

Gebruik en toepassing

Thee
Dit wordt meestal van de gehele plant gemaakt. Als de thee alleen van de wortel wordt gezet, moet deze altijd een tijdje koken (een minuut of 5). Proeven en eventueel de smaak maken met (peper)munt.

 

Tinctuur
In het najaar: wortel (gal drijvend, lever versterkend, laxerend, ontgiftend)
In het voorjaar: blad (vochtafdrijvend (urine drijvend), voedzaam)

 

Recepten

Salade

Meng door je salade een aantal bloemen en blad van de paardenbloem. De jonge bladeren van de paardenbloem smaken het best.

Je vindt het nog steeds te bitter?
  • gebruik dan alleen de gele kroonblaadjes. Met een beetje zorg laten ze zich lostrekken van de bloembodem
  • de jonge bladeren in kleine stukjes te knippen
  • of door het blad enkele minuten in water te leggen voordat je het verwerkt in de salade

 

Omelet

Knip enkele bladeren fijn en klop ze door een paar eieren met een klein scheutje melk. Doe het mengsel in een steelpan en bak het.

 

Thee


Pluk de bladeren (het liefst jonge bladeren). Was de bladeren goed en laat ze drogen (duurt een paar dagen). Verpulver dan de gedroogde bladeren en doe het  in een thee-ei of theefilter. Plaats het in je mok en giet er kokend water bij. Laat een paar minuten trekken. Drink niet meer dan twee koppen per dag en als je twee koppen per dag drinkt als reinigingskuur, doe dit dan niet langer dan drie weken.

 

Paardenbloemwater

Pluk een klein emmertje vol met paardenbloemen. (Alleen de bloemen. Niet de stengels en bladeren.) Was ze heel zorgvuldig met water. Beestjes en insecten zijn namelijk gek op paardenbloemen. Pak een pan, doe de bloemen erin en giet hierover water. Breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en maak het op smaak met honing. Voeg elke keer al roerend een kleine hoeveelheid toe  – proef en bepaal of je nog meer honing erbij wil. Haal het van het vuur. Doe nu het sap van de 1 citroen erbij. Laat het afkoelen – zeef het geheel en het is klaar om te drinken. (Het staat mooi in een glazen drinkkan, doe er wat schijfjes citroen , een paar blaadjes mint of citroenmelisse en een paar blokjes ijs bij.)

 

Kennis
Kruidenvakopleiding  Frigga’s korenbloem