Linde – Tilia Cordata Mill

Nederlands: lindeboom, winterlinde, steenlinde, upelijne, lindeboommaneke, lende en linneboom.

 

Naam

Tilia komt van telum dat speer betekent. Door de Romeinen werd het lichte en buigzame hout  van de linde gebruikt om speren van te maken. Van de buigzame vezels werden manden, matten, zakken en touw gevlochten. Cordata betekent hartvormig.

 

Historie

Bij de Germanen was de linde gewijd aan Freya, Godin van de vruchtbaarheid, liefde en gerechtigheid. Onder het bladerdak van de linde werden vonnissen uitgesproken en werd beraadslaagd. De linde was van belang voor het leggen van sociale contacten. Het is een belangrijke boom in de Germaanse geschiedenis doordat hij het volk te eten gaf. Ook beschermde de linde de woningen voor boze krachten en/of geesten. Verder stond de linde bij de oudere volken bekend om haar medicinale werkingen. Bock(1498-1585) wendde lindebloesem bij buikkrampen aan. Deze werking is inmiddels wetenschappelijk onderbouwd. Rembert Dodoens, kruidenwetenschapper, gebruikte de bladeren bij mondzweertjes, overige zweren en puistjes. Culpeper raadde aan lindebloesem te gebruiken bij hartkloppingen, epilepsie, beroerte en duizeligheid. De binnenbast of spint van linde wordt bij chronische maagdarmstoornissen en reumatische klachten ingezet. Verreweg de meeste geneestoepassingen in de geschiedenis zijn later door modern wetenschappelijk onderzoek bevestigd.

 

Typologie

Zwaar moedig persoon die het leven niet meer ziet zitten. Die geen geloof meer heeft in de liefdevolle omgeving en de hemelse grootsheid. Ziet niet dat het leven mooi kan zijn – dat het de armen uitstrekt om vervolgens te ervaren.

 

Inhoud stoffen

Slijmstoffen, looistoffen, flavonoïden, saponine, aminozuren, fytosterol, vitamine B, C, E en betacaroteen (pro vitamine A). Verder mineralen zoals fosfor, calcium, magnesium, ijzer, koper, silicium en zink.

 

Geneeskrachtige werking

Lindebloesem kan ingezet worden tegen alle vormen van griep, koortswerend, spastische hoest, darmproblematiek en onrust. Het versterkt het immuunsysteem. Werkt op het zenuwstelsel en cardiovasculaire systeem. Verder kan het gebruikt worden als mondspoelmiddel, gorgelen en dampen. Als kompressen helpt het bij het verzachten van brandwonden, jeuk, insectenbeten en vrieswonden.

 

Contra indicatie

Bij een grotere hoeveelheid kan het een ernstige belasting zijn voor het hart. Drink daarom niet meer als 2 glazen thee.  Mensen met de ziekten van het cardiovasculaire systeem is het beter geen lindebloesemthee, tinctuur, zalven te nuttigen en/of te gebruiken.

 

Gebruik en toepassing

Lindebloesem is eetbaar en smaakt zoet en een beetje slijmerig. De lindebloesem kennen we vooral als een theesoort. Maar is op vele andere manieren inzetbaar voor de mentale en fysieke gezondheid. De bladeren zijn een bron van vitamine B, C en E, maar bevatten ook de mineralen calcium en magnesium. Deze mineralen worden vooral aangeraden bij verkrampingen in spieren of bij onrustige benen.

 

Recepten

1 kilogram lindebloesem geeft 300 gram gedroogde lindebloesem (o.a. gebruikt voor thee en kompressen). Pluk de bloemen wanneer ze net open gaan. Droog ze door ze uit te spreiden op een doek in de schaduw buiten of binnen in een goed geventileerde ruimte.

Of

Pluk bij droog weer de bloesem en doe deze in een lege papieren broodzak. De zak laat je open en zet ze een tijdje buiten totdat de bloesem droog is. Het is goed wanneer het poeder droog aan voelt. Je kan de gedroogde bloesem ongeveer 2 jaar bewaren. Berg het op in een afgesloten pot zodat er geen insecten en spinnen bij kunnen.

Pluk de bloesem als de bloemetjes nét opengaan (hele bloem, inclusief het schutblad). Als je te lang wacht hebben de luizen de zoete kleverige smaak van de boom ontdekt. De luizen scheiden een kleverige stof uit die veel vuil uit de lucht aantrekt. Helaas zien de schutblaadjes er dan zwart en vies uit en niet meer geschikt voor de oogst.

 

Lindebloesemthee (gedroogd)

Laat 1 theelepel van de gedroogde bloesem toegedekt 10 minuten trekken in een kop kokendheet water (niet koken – want het verliest een deel van de actieve bestanddelen). Zeef de thee en drink twee kopjes per dag.

 

Lindebloesemthee (vers)

Handvol lindebloesem overgieten met kokend water – vijf minuten laten trekken en dan zeven. Doe het in een glazen theepot. Je kunt er wat bloesem en blaadjes bij doen – dat ziet er mooi uit. Je kunt dit warm maar ook koud drinken. Als je het koud wil drinken doe er dan wat schijfjes citroen en ijsklontjes bij.

 

Lindebloesemazijn

Stop een royale hoeveelheid bloesem in een pot en giet er azijn overheen. Laat dit een weekje staan. Zeef het en een lekkere frisse azijn blijft over.

 

Bladeren

De bladeren van de lindeboom zijn eetbaar. Voor de bloei smaken de bladeren rauw heerlijk mals in de salade. Na de bloei kan je het blad eten en klaar maken als spinazie.

 

Salade

Pluk in het voorjaar lindebladeren en maak hier een rauwkostsalade van. Voeg bij deze bladeren stukjes paprika, appel, gekookte bietjes, fetakaas, augurk en geroosterde zaden. Strooi over de salade een handjevol rozijnen of noten.

 

Siroop

Kook 1 liter water, waarin je 500 gram fijne witte suiker oplost. Je kunt de suiker natuurlijk ook vervangen door honing of Stevia. Vul een 2-literpot met lindebloesem – druk deze goed aan. Giet over de lindebloesem het water met de opgeloste witte suiker en laat dit geheel een dag staan. De volgende dag pers je het geheel door een neteldoek en druk je het goed uit. Hierdoor zit de aroma van de bloesems in het vocht. Breng daarna het vocht in een pan aan de kook en vul er glazen potten mee – sluit deze af. Na afkoeling heb je een heerlijke siroop.

 

Kennis
Kruidenvakopleiding  Frigga’s korenbloem