Herfst – het is tijd om de tamme en wilde kastanjes te gaan rapen uit het bos. Let er wel op dat je een kleine hoeveelheid raapt en alleen voor eigen gebruik. Raap je meer, dan wordt dit gezien als stroperij. Ja, je leest het goed. Je valt dan onder de zogenaamde wet van wildplukkers (artikel 314 van het Wetboek van Strafrecht) en ben je strafbaar.
Tamme kastanje – Castanea sativa
Wilde kastanje/paardenkastanje – Aesculus hippocastanum
De tamme- en wilde kastanje zijn geen familie van elkaar!
De bolster van de tamme kastanje heeft lange stekelige naalden. Binnenin de bolster zitten de vruchten – 2 tot 3 stuks. Ze zien er een beetje ovaal uit en hebben een vlakke/platte kant. Aan de bovenkant steekt er een klein wit pluizig pluimpje uit. Eetbaar.
De bolster van de wilde- of paardenkastanje heeft kortere stekels en prikken niet zo erg. In de bolster zit meestal maar 1 vrucht en deze is rond. Niet eetbaar (niet aan te bevelen vanwege de saponine).
.
Tamme kastanje – Castanea sativa
Gebruik alleen de stevige en glanzende kastanjes. Deze zijn zogezegd ‘vers’ en te gebruiken.
Was de kastanjes en verwijder zand en vuil. Leg ze daarna op een theedoek zodat ze kunnen drogen.
Haal ze uit de schil en je kan deze rauw opeten. In de koelkast zijn ze ongeveer 1 week te bewaren. Wanneer ze bereid zijn (gekookt of geroosterd) kan je ze in de diepvries doen. Wat je ook kan doen is de kastanjes pellen en in de oven drogen. Dit doe je voor enkele uren onder een temperatuur van 80 graden. Daarna kan je ze in de pot doen en bewaren op een donkere plaats/plek. In beide gevallen zijn de kastanjes enkele maanden houdbaar.
Het hout van de tamme kastanje wordt heel veel gebruikt. Het is een duurzame en sterke houtsoort. Het is heel goed bestand tegen vocht en is zelfs houdbaarder dan eikenhout.
De vruchten zijn zeer voedzaam (zetmeel, proteïne, suiker en vitamines Bi, B2 en vooral C). In de oudheid werden de kastanjes ingezet om bloed te verdikken (Vit. K).
Recepten:
Voordat je de kastanje bereid kerf altijd de onderkant ervan in. Maak een soort kruis met een scherp mes aan de onderkant. Bij verhitting gaat dan het omhulsel openstaan waardoor pellen van de schil gemakkelijker gaat.
Vaak wordt er een soort puree van gemaakt en gegeten in combinatie met spruitjes:
Geroosterde kastanjes van de grilpan
Verwarm de grilpan voor totdat hij goed warm is. Leg de kastanjes op de plaat. Schud ze af en toe om. Na ongeveer 10-15 minuten staat de schil open en zijn ze gaar. Begin met pellen zodra je de kastanjes vast kunt pakken. Vergis je niet, ze zijn erg heet!
Lekker om zo als snack te eten.
Geroosterde kastanjes uit de oven
Ook in de oven kun je de kastanjes prima bereiden. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de kastanjes op een bakplaat. Zet ze in de oven. Na ongeveer 30 minuten zijn ze klaar.
Gekookte kastanjes
Als je de kastanjes op deze manier maakt, is het mijn ervaring dat de kastanjes het makkelijkste te pellen zijn. Breng een pan met water aan de kook. Kook hierin de kastanjes zo’n 10-15 minuten. De kooktijd is afhankelijk van de grootte en de schil van de kastanjes. Indien ze nog niet goed te pellen zijn, kook je ze nog wat langer. Als het velletje nog niet goed loslaat, dan kook je de kastanjes nog wat langer.
Wilde kastanje/paardenkastanje – Aesculus hippocastanum
Naamsverklaring
De eik met eetbare eikels (niet aan te bevelen vanwege de saponine).
Aesculus komt van esca en betekent voedsel.
Hippo betekent paard, de bolsters (vruchten) werden door de Arabieren aan drachtige paarden gegeven om de doorbloeding te bevorderen.
Castanum betekent kastanje.
Wilde kastanje/paardenkastanje – Aesculus hippocastanum
Historie
Er werd over de kastanje in de oudheid veel geschreven. Dodonaeus, hoogleraar in de geneeskunde 1517-1585, schreef dat kastanje verwarmd. Dioysios, Griekse God van de wijn, gebruikte kastanje poeder om hart krampen tegen te gaan. Hildegard van Bingen, Duitse benedictijnse abdis 1098-1179, schreef: Wie aan jicht lijdt en toornig is, maakt dampbaden van alle delen van de boom.
Signatuur
Witte bloemen: hormonaal, ontstekingremmend, harmoniserend
Blad 5-7 tallig: beweging
Rechts draaiende stam: geeft energie
Typologie
Voor de mens van rond de 40 jaar, die vermoeit en uitgeblust is. Door hard werken zakt deze door zijn onderbenen. Vermoeide benen die ook bij rust pijn doen. Deze persoon heeft geen rust en kan niet gaan zitten. Het is de mens die maar door gaat, terwijl het lichaam om rust vraagt en warmte (figuurlijk en letterlijk).
Inhoudstoffen
Aesculussaponinen 8-28% | aescine 14%
Phylaescine (dient tegen spataderen)
Flavonolverbindingen (glycosiden van quercitine en kamferol) – pijnstillend en bloedverdunnend
Cumaninen bv. Aesculitin
Catechol 2% = looistoffen 2%
Mineralen: Calcium en zink
Vitamine K = bloedstollend
Saponinen = versterkend en reinigend
Geneeskrachtige werking
Bloedsomloop = vaten
Spataderen, aambeien, slagaderverkalking (vit. K); bij een te hoog cholesterol gehalte, winterhanden en wintervoeten.
Nieren
Urine drijvend; calcium sparend
Constitutie
Bij wisselkoorts (barst); ontsteking van darmslijmvlies; tegen diarree; tegen zonnebrand (barst), brandwond 1ste tot de 3de graad.
Geslachtsorganen
Zorgt voor een betere doorbloeding van baarmoeder; tegen baarmoederbloedingen; bij vergrote prostaat.
Varia
Reuma = kastanje in broekzak doen (rechts problemen dan de kastanje links en links problemen dan kastanje rechts)
Snoer van kastanje = motten in kast
Voor het verven van kleding = rauwe bolster = warm geel
Voor het verven van kleding = bloemen = rood/bruin
Zeep/zeep poeder = het witte vlees van de kastanje – drogen – schrapen – 1 eetlepel voor 1 was.
Contra indicatie
Kinderen = zeepstoffen = gevaarlijk
De zalf niet gebruiken op een beschadigde huid in verband met de aanwezige saponinen aescine. Sommige mensen zijn hier extra gevoelig voor.
Gebruik en toepassing
Bladeren, bast, takken, bloemen en de vrucht.
Tinctuur: kan je maken van de bloemen/jonge uitlopers en de kastanjes (vruchten). Apart in alcohol laten trekken en dan later samen voegen.
Zalf: de kastanjes (vruchten) zonder schil in vaseline of van de tinctuur in vaseline
Wikkels = bast en takken drogen = maseraat = gebruiken
Wijn: bloemen in wijn getrokken tegen zenuwpijn, jicht en reuma
Geen thee en geen olie.
De poeder van de kastanje kun je gebruiken als waspoeder voor de witte was.
Kastanje poeder helpt tegen aaltjes of vliegjes bij planten.
In cosmetica wordt kastanje veel gebruikt om de huid soepel en strak te maken.
De kastanje (vrucht) wordt gedragen in de zak om reuma en rugpijn te weren. Als je er drie draagt wordt je ook niet duizelig. Wikkel een geldbiljet om een kastanje en doe het in een zakje, dit trekt niet alleen geld aan, maar ook succes.
Kennis
Kruidenvakopleiding Frigga’s korenbloem
Plaats een reactie:
1 reactie
Heel interessant.
ReagerenBedankt.