Hazelnoten zijn volop te vinden. Bij mij in de buurt zijn er enorm veel hazelaars te vinden en op het ogenblik laten zij hun vruchten los. Overal vind je de hulzen en noten op de straat. Voor mij is het een kwestie van ze op te rapen, roosteren en eten. Maar blijkbaar ben ik een van de weinigen die de noten opraapt voor eigen consumptie.

 

Het geld ligt op straat

In de winkel kost 250 gram hazelnoten al gauw € 3,50. Dat is toch serieus geld?  En dat geld ligt hier in Rotterdam gewoon voor het oprapen in de vorm van hazelnoten!

 

Naast lekker zijn hazelnoten ook nog  gezond. Ze zijn rijk aan plantaardige eiwitten, onverzadigde vetzuren vitaminen en mineralen. Mineralen als calcium, kalium, fosfor, zink en magnesium.

        Hazelnoot

 

De hazelaar vind je hier in de wijk, aan de randen van de bossen en ook vaak in parken en openbaar groen. Kijk voor alle locatie op deze link: http://www.wildplukwijzer.nl/

 

Wanneer de noten uit de bomen vallen zijn ze rijp. Voor een periode van 3 weken laat je de noten nadrogen. Leg ze met schil en al op een schaal of een dienblad te drogen in een geventileerde ruimte.

 

Wil je een voorraadje aanleggen van de noten? Dan is roosteren van de noten een uitkomst. Door dit te doen zijn deze langer houdbaar. De hazelnoot ontdoen van zijn jasje en kraken. Doe ze op een bakplaat in de oven en voor een klein halfuurtje op 60 graden.

 

Pompoensoep met hazelnoten en prei

Ingrediënten

50 gram boter
I kg pompoen
1 blokje bouillon
1 vloeibare crème fraiche
1 prei
100 gr geroosterde hazelnoten
1 etl olie
verse gember
Zout en peper
Paar blaadjes verse koriander

Bereiding

Maak de prei schoon en snij deze in stukjes. Warm de olie in wok en bak de preireepjes tot ze bruinig zijn. Haal ze uit de wok en laat ze uitlekken. Doe in een schaaltje.

Snijd of hak de geroosterde hazelnoten. Doe in een schaaltje.

Schil de pompoen en snij deze in stukken. Pak een grote pan en doe daar wat olie in. Bak de stukken pompoen al roerend in deze olie. Voeg daarna de boter er aan toe, het blokje bouillon en vul de pan met water tot alle stukken onder water liggen.

Laat de pompoen 15-20 minuten koken, neem de pan van het vuur en mix de pompoen met een staafmixer tot een dikke soep. Voeg de crème fraiche, de gember, het zout en de peper toe en laat het nog 10 minuten intrekken op een heel zacht vuurtje (niet meer koken).

Serveer de soep in soepkommen, strooi de stukjes geroosterde hazelnoot en de reepjes gebakken prei eroverheen en garneer met een blaadje verse koriander.

 

Laat je mij het weten

En….. laat jij het geld op straat liggen of ga jij een wandeling maken in de omgeving, emmertje mee en hazelnoten rapen?