Voor elke kwaal is een kruid gewassen

Een vergeten geschenk?

De mens is zo bezig met het ‘overleven’ dat er weinig of geen tijd meer over is om van de natuur te genieten. Of te zien welke kruiden in de bermen en langs de grote wegen groeien. Vergeten dat ze ons kunnen helpen naar een verbeterde vitaliteit. Een geschenk zijn.

Eigenwijsheid verdooft het oor en winstbejag verstoort de orde. Het ritme van het jaar wordt vergeten en het land wordt uitgeput. De harmonie verstoort.

Door ondervinding en vervelende ervaringen is het tij langzaam aan het keren.  Steeds meer mensen hervinden het vermogen om de samenhang tussen het mensen-, dieren-, planten- en delfstoffenrijk te zien.  Wij beginnen te herontdekken dat de aarde ons ondersteunt, geeft en voedt.  Zo ook het geschenk dat kruiden ons geeft.

 

Uit eeuwenoude kennis van de herboristen, die veelal door monniken in geschriften is opgeschreven , is veel bewaard gebleven over de eigenschappen van de plantenfamilies.  De geslachten en soorten van de planten onderscheiden zich weer van elkaar door aard, uiterlijk en werkstoffen ter ondersteuning van de gezondheid en vitaliteit.

Als je de natuur gaat bekijken ontdek je dat ieder organisme haar eigen groei en ritme heeft. Een periode waarin het groeit, bloeit en afsterft.  Alles met een reden en samenhang. Bij kruiden is dit ook het geval. Zo zie je bijvoorbeeld in het prille voorjaar de brandnetel weelderig groeien.

 

Home | Kennisbank | kruiden
Vind je een beschrijving van een kruid, historie, structuur, typologie, inhoudsstoffen, geneeskrachtige werking, gebruik en toepassing.

 

Laat mij je iets vertellen over de brandnetel

De brandnetel

De brandnetel  is voor mij het teken dat het voorjaar haar intrede heeft gedaan. Begin maart schieten de plantjes uit de grond.  De meeste mensen lopen er in een kringetje omheen zonder zich te beseffen dat de brandnetel een kostbare hulp is die ons wordt aangeboden vanuit het plantenrijk.

 

Werkzame bestanddelen brandnetel

Structuur
Behaard – huid, haren en slijmvliezen
Hoekige stengel  – mannelijkheid, weerstand
Woekert en heeft wortelstukken
Roodachtige toppen – bloedreinigend
Pioniersplant – grond reiniging door de plant – reinigende functie/werking

 

Rijk aan mineralen
IJzer, mangaan, magnesium, kalk en kalium. Deze mineralen zijn van groot belang voor de bloedvorming en voor de bloed ontzuring. Gebruik dit kruid dan ook bij je voorjaarsreiniging. De mineralen verhogen de alkali reserve van het bloed. Anders gezegd ze binden de gifstoffen, die het lichaam niet heeft kunnen afvoeren.  Het ergst is het urinezuur , die aanleiding geeft tot allerlei kwalen, als reumatiek, jicht, ischias, spit, enz. Ook voor de beenvorming zijn de mineralen van belang. Ze verbeteren de gehele stofwisseling, in het bijzonder bloedsomloop en nierfunctie.

 

Wetenswaardigheden

 • Geef paarden en schapen brandnetel in het voer om een mooie en glanzende huid te krijgen
 • Hennen, die brandnetels hebben gegeten, zouden de hele winter door eieren leggen
 • Van het brandnetelzaad vertelt de Heilige Hildegard, dat het dient om bevalling en menstruatie te vergemakkelijken; het wakkert het vuur in de liefde aan
 • In een hedendaags medicijn worden de brandnetelbloemen verwerkt ter ondersteuning voor vrouwen in de overgangsleeftijd
 • Het heeft een bloedzuiverende kracht en versterkt en verheldert het verstand en neemt de druk van het hart weg.

 

Gebruik

 • Thee trekken van de bladeren (20 tot 25 gram op ½ liter water).
  Het zuivert de maag zuivert, lost het slijm op in de luchtwegen, reiniging van het bloed en urine afdrijft.
 • Nog beter werkt een gecombineerde thee van brandnetelblad, weegbree, jeneverbes en tijm.
 • Thee van de wortel heeft de sterkste werking. Het sap is goed voor de algemene toestand en in het bijzonder bij zweren, etterende wonden en gewrichtspijn (1 kop per dag).
 • Uitwendig kan men brandnetels gebruiken om er de reumatische plaatsen van het lichaam mee te geselen (pluk de plant en sla deze op de reumatisch aanvoelende plek).
 • Wanneer iemand last heeft van (lichte)haaruitval kan je een aftreksel van brandnetel als haarwater gebruiken, waardoor de hoofdhuid de haar-vorming zal stimuleren.
 • Door haar rijkdom aan vitamine A en aan eiwit is de brandnetel bovendien een uitstekend voedsel.
 • Aan te raden is om in het voorjaar minstens eenmaal per week een maaltijd van jonge brandnetelbladeren op het menu te zetten. (Handschoenen – plukken – wassen door met een stok het water te roeren en ze daarna te hakken en te stoven in wat vet of olie. Als je de smaak te sterk vindt vermeng het dan met aardappelpuree).

 

Recepten

Brandnetelsoep

Trek een paar tuinhandschoenen aan en ga op zoek naar brandnetels. Pluk de jonge toppen uit de brandnetel plant.
(Voor 1 liter soep zou ik een klein emmertje met de vers geplukte brandnetels vullen. Maar meer mag natuurlijk ook.)

Voor de soep heb je nodig:
een emmertje vers geplukte brandneteltoppen
een ui
een aardappel
liter water
bouillonblokje
zout en peper
room (optie)

 • Was de brandnetels goed. Gebruik alleen de zachte blaadjes en steeltjes. Zitten er toevallig harde steeltjes bij – weggooien.
 • Schil de aardappel en maak de ui schoon. Snij ze beiden in stukjes.
 • Pak een pan en doe daar een beetje olie in – fruit de ui.
 • Doe de brandnetel toppen/blaadjes erbij, de aardappelblokjes – even roeren.
 • Giet 1 liter water erbij en 1 bouillonblokje.
 • Laat het geheel pruttelen tot de aardappel gaar is. Haal de pan van het vuur.
 • Mix de soep fijn, breng op smaak met peper en zout.

Optie: Roer er de room door en serveer.

 

Thee

Strooi de brandneteltoppen in een voorverwarmde theepot. Giet hier circa 600 ml kokend water op en doe een deksel op de theepot. Laat de brandnetel thee ongeveer 10 minuten trekken. Giet het theewater door een zeef en geniet van je zelfgemaakte brandnetelthee!

 

2 manieren voor het maken van brandnetel haarwater

 1. Laat 1 deel bladeren met 3 delen alcohol 2 weken lang in de zon staan en filtreer dan het mengsel. Voor het gebruik neemt je 3 lepels van deze tinctuur op een kwart liter water.
 2. Kook 1 ons fijngehakte jonge brandnetels en ½ liter water en ½ liter azijn gedurende ½ uur, daarna zeven. Voor het naar bed gaan was men de hoofdhuid met deze vloeistof. Het is goed, daarbij eens per week het hoofd met olijfolie in te wrijven.

 

Wil je meer weten over kruiden?

Home | Kennisbank | kruiden
Beschrijving kruid, historie, structuur, typologie, inhoudsstoffen, geneeskrachtige werking, gebruik en toepassing.

 

Plaats een reactie:

2 reacties
Hanna Ketting says 04/16/2022

Ik gebruik het middel Anastrozol[antihormoonpil] ,na mijn borstkanker. Ik gebruik ook graag kruiden ,vanwege hun reinigende werking. Nu is niet ieder kruid geschikt..Mag ik brandnetel thee drinken?
Mvg Hanna Keting

Reageren
  Elles says 06/07/2022

  Een goede morgen Hanna,
  Je hebt gelijk met de opmerking dat niet alle kruiden geschikt zijn om te gebruiken tijdens en na de kanker.
  Na borstkanker is Brandnetel thee zeker geschikt – maak de thee zelf van verse toppen van de brandnetel – let wel op dat je ze op een ‘ schone’ plaats plukt, bijvoorbeeld de planten die naast een voetpad groeien de toppen niet plukken – de kans dat er een hond over deze plant heeft geplast is dan erg groot en dat wil je natuurlijk niet hebben.
  In Brandnetel zit boordevol vitamines (vitamine A en vitamine C), mineralen en doet wonderen bij onder andere bloedarmoede, voorjaarsmoeheid en verkoudheid. Daarnaast zijn brandnetels bloedzuiverend, vochtafdrijvend en anti-allergisch. Dus zeker doen!

  Succes
  Warme groet
  Elles

  Reageren
Add Your Reply