Hoofdpijnklachten

Inhoudsopgave

Neem hoofdpijnklachten serieus

Deze week waren er een aantal van mijn cliënten die klaagden over hoofdpijn. Toen ik vroeg wat ze hebben gedaan om deze pijn te verhelpen vertelden ze mij dat ze een aantal pijnstillers namen en vroeg naar bed zijn gegaan. Een fysieke pijn opgelost door een aantal pilletjes.

Achter iedere pijn zit een fysieke maar ook een mentale oorzaak

Het klinkt misschien raar maar in de eerste plaats is het belangrijk om hoofdpijnklachten serieus te nemen. Teveel mensen denken dat hoofdpijn nu eenmaal bij het leven hoort en met een pilletje en wat nachtrust gaat het wel over. Maar hoofdpijn is een signaal ergens van. Eigenlijk zou je stil moeten staan waar die hoofdpijn vandaan komt. Hoe en waarom is deze ontstaan? Ze komen niet zo maar uit de lucht vallen. Het kan niet alleen een fysieke maar ook een mentale oorzaak hebben.

Hoofdpijn kent vele gezichten en oorzaken

Maar een ervan is zeker emotionele of mentale stress. Deze emotionele stress is vaak voor jezelf in eerste instantie niet goed te herkennen. In de meeste gevallen sta je er helemaal niet bij stil of kan je er niets bij bedenken.

Op onbewust niveau kan de boosdoener aanwezig zijn, die jouw aandacht wil trekken om er iets aan te doen. Vaak heeft je lichaam al aangegeven dat er iets niet goed is, bijvoorbeeld een stijve rug- of schouder spieren die pijn doen, zenuwtrekjes op je ogen, droge mond, jeuk en noem het maar op. Allemaal ‘kleine’ lichamelijke ongemakken. Maar je geeft het geen aandacht want je bent druk… geen tijd voor die onzin… het is niet gepast… je moet prestatie leveren… morgen doe ik er iets mee en niet nu. Maar je lichaam voelt zich niet gehoord en bedenkt dan wel een andere strategie: hoofdpijn!

Luister naar de signalen van je lichaam

Een gekwetste geest praat via het lichaam. Hoofdpijn is een signaal dat er iets niet goed zit. Je lost het vaak op fysiek niveau op door het nemen van een pilletje, naar een fysiotherapeut of masseur te gaan. Maar je geeft de mentale kant van de pijn en je gevoelsleven vaak geen aandacht. 

Je gevoelsleven speelt zich af in je onderbewustzijn. Wanneer je op een of andere manier wordt gehinderd op jouw kwaliteiten als persoon reageert het lichamelijk systeem. Ga hier dus ook mee aan de slag en ga op onderzoek uit.

Kenmerken

De hoofdpijn, dat door emotionele stress is ontstaan, ontstaat vaak uit 4 kenmerken (of een combi ervan):
1. Angsten
2. Conflict situatie
3. Boosheid, ergernis en irritatie
4. Berusten en slikken

Neem je hoofdpijn serieus en ga op zoek wat deze pijn je te vertellen heeft. 
Waar verlies jij je kracht en energie aan? En uiteindelijk zorg dat je inzichten krijgt hoe je dit voor jezelf kan voorkomen en welke acties je daarvoor moet nemen. 

Heb je daarbij hulp nodig?

Plan dan een sessie met mij. Samen gaan wij kijken wat de hoofdpijn je te vertellen heeft en de ‘boosdoener’ opzoeken. Onderzoeken op welk gebied jij je kracht en energie verliest en krijg je handvatten om emotionele stress te herkennen en de hoofdpijn vaarwel kan zeggen op een natuurlijke manier.

Plaats een reactie: