In de meeste gevallen wanneer iemand het over het Enneagram heeft gaat het over karaktertypologie, de types en verdedigingsmechanismen. Het afweermechanisme waardoor een mens in staat wordt gesteld zich te beschermen in deze ‘wrede wereld’.

 

Maar het Enneagram is meer. Het bestaat uit 9 lagen en heeft de vorm van een bijenkorf.

 • Karaktertypologie
 • Weg naar Zijn
 • Weg naar Vrijheid
 • Procesmodel
 • Mannelijke en vrouwelijk proces
 • Basisbehoeften (mentale en fysieke gezondheid)
 • Het spirituele Enneagram, de hogere doelen en de diepere betekenis
 • Engelen – het Enneagram van engelen en hun betekenis op het type of je levensdoel
 • Het kosmische Enneagram – de invloed van de planeten en de sterrenbeelden

Iedere laag heeft de vorm van het symbool. Je kunt dus zeggen dat het geheel bestaat uit 9 enneagrammen.

 

Het Enneagram | Symbool

Laten wij het Enneagram symbool eens bekijken. Deze bestaat uit een cirkel, een driehoek en hexade (zeslijnig figuur). Ze drukken een aantal kosmische wetten uit, namelijk:

 • de Wet van Een (de cirkel). Een, stelt dat alles in de kosmos met elkaar verbonden is
 • de Wet van Drie (driehoek). Het stelt dat men drie keer krijgt wat hij/zij weggeeft. Oogst wat hij/zij zaait
 • de Wet van Zeven (hexade). Deze wet heeft te maken dat niets statisch is; alles in beweging is -> aan het overgaan in iets anders -> transformatie. De stappen die nodig zijn om een proces te doorlopen (energiestroom -> een doorgaande energie). Vrouwelijke, mannelijke aspecten en het vinden van een dynamisch evenwicht. (Vooral dit laatste aspect is belangrijk voor het vinden en nastreven van mentale en fysieke vitaliteit na kanker).

 

Wanneer je deze elementen (cirkel, driehoek en hexade) samen brengt krijg je het Enneagram. Het laat de totaliteit van iets zien (cirkel) en tegelijkertijd hoe de identiteit (type) daarvan het resultaat is van de interactie tussen 3 krachten (de driehoek – invloed van buiten) en hoe het zich ontwikkelt in de loop van de tijd (de hexade).

 

Het effect van de Enneagram lagen

Ik kan begrijpen dat jij je nu afvraagt: ‘Duh, wat heb ik aan die andere lagen? Het is toch genoeg dat ik weet wie ik ben. Welke valkuilen en verdedigingsmechanisme ik heb. Ik weet mijn essentie – mijn IKKIE – ik sta in mijn kracht – ik doe de dingen die bij mij als persoon passen – ik weet mijn kwaliteiten –  doe het werk dat ik leuk vind – ik ben mentaal en fysiek in balans. Karaktertypologie is voor mij voldoende.’

 

Ja, daar kan ik mij iets bij voorstellen. In eerste instantie is dat voldoende. Maar……

 

Het type vertel je heel wat over hoe je naar de wereld kijkt, de soorten keuzes die je waarschijnlijk maakt, de waarden die je erop na houdt, wat je motiveert, hoe je op mensen reageert, hoe jij je gedraagt onder stress, hoe je lichamelijk en geestelijk daarop reageert en een groot aantal andere belangrijke zaken. Maar door de kennis over dit model en de andere lagen krijg je meer waardering voor de perspectieven die van jezelf verschillen. Dus meer begrip voor de dingen die buiten je gebeuren.

 

Het effect, doel

Het middelpunt ben jij. Jij bent de spil die verbinding heeft met jezelf (lichaam en geest) en de omgeving. Iedere actie geeft een reactie. Door begrip van alle lagen in het Enneagram krijg je een beter inzicht in jezelf. De rol die je hebt op alle gebieden. Het effect, doel is dat je bewuster wordt van jezelf en de manier waarop jij je leven inricht. Dat je jezelf bevrijdt van de automatische reacties en daardoor meer vrijheid krijgt.

 

Jij, de dirigent van jouw leven

Als je eenmaal  een exact en diepgaand inzicht hebt in je persoonlijkheidsstructuren en de motivaties van je gedrag (karaktertypologie). Je specifieke gedachten, emoties en de daarbij behorende gedragingen.  Ben je daar blij mee en voel jij je krachtig en super goed. Kan je het voorstellen dat je dit gevoel nog krachtiger en steviger kan ervaren en voelen? Door alle 9 lagen van het Enneagram te doorlopen, de inzichten, verbindingen en de stromingen of te wel energieën die er zijn met jou als middelpunt. Wauw! Het geeft je een superieur gevoel. Het gevoel dat je de hele wereld aan kan doordat je alle samenwerkingsverbanden begrijpt. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Je werk en privé sfeer. Op vele gebieden. Je begrijpt waarom de dingen lopen zoals ze lopen. Jij kan er dan op inspelen want jij hebt het overzicht.

Neem het stokje in de hand en wordt de dirigent van het orkest, jouw leven.

 

KrachtScan                        : Bewustwording, essentie en kern van jou als persoon
KrachtProgramma           : Gezondheid – Detox – Wellness – retraite week