Emoties bij of na kanker

Wanneer je zoekt in Google op  ‘emoties bij kanker’ geeft deze 4.450 resultaten. Het eerste resultaat geeft een opsomming van verschillende wetenschappelijke artikelen. Een overweldigend aanbod. Het is zonder meer een feit dat kanker op alle fronten een emotionele impact heeft. Heftige emoties en gedachten kunnen hierbij loskomen en ons leven beheersen. Maar veelal als gevolg van onze opvoeding hebben wij geleerd emoties te onderdrukken.

 

Het hart en het verstand zijn buren; zij groeten elkaar, zij brengen elkaar beleefdheidsbezoeken, maar vrienden worden ze nooit.

Ernst Marcus

 

Inhoudsopgave

Wat betekent emotie?

Een emotie is een innerlijke beleving of moeilijk te omschrijven gevoel. Elk mens toont emoties. Deze kunnen plotseling optreden of tijdens een gebeurtenis geuit worden. Bij een emotie voel jij jezelf geraakt en kan een positieve of negatieve reactie teweeg brengen. Voornamelijk is dit op onbewust niveau en door de gedachte bepalend.

 

Welke soorten emoties zijn er?

Er zijn verschillende nuances van emoties. Maar eigenlijk kunnen wij die rangschikken onder 4 basisemoties, namelijk:

  1. blij
  2. bedroefd
  3. bang
  4. boos

 

Impact van onderdrukte emoties

Emoties en gevoelens zijn er om er achter te komen of het goed of slecht met ons gaat waardoor wij onze verstandelijke reacties kunnen bij stellen. Emoties zijn te vergelijken met een thermometer, dat jouw mentale conditie aangeeft. Onderdrukte emoties die niet worden geuit of verwerkt veroorzaken irritaties en stress. Ze kunnen negatieve gevolgen hebben op de gezondheid.

 

Voorbeelden van de 4 basisemoties:

  • Blij / vreugde: geluk, plezier, opluchting, tevredenheid, vervoering, verrukking, geamuseerdheid, trots, sensueel genot, extase, voldoening, beloning, euforie – in pathologische vorm: manie
  • Bedroefd, verdriet, smart, rouw, vreugdeloosheid, zwaarmoedigheid, melancholie, zelfmedelijden, eenzaamheid, bedroefdheid, wanhoop – in pathologische vorm: depressie
  • Bang / angst: bezorgdheid, ongerustheid, nervositeit, zorg, wantrouwen (kan leiden tot jaloezie), zenuwachtigheid, schrik – in pathologische vorm: fobie en paniek
  • Boos / woede: furie, verontwaardiging, wrok, toorn, wrevel, verbolgenheid, ergernis, bitterheid, irritatie, vijandigheid, – in pathologische vorm: haat (wat kan leiden tot gewelddadigheid).

 

Hoe kan ik mijn emoties de juiste aandacht geven?

Het is gezond om emoties te tonen om bepaalde gebeurtenissen te kunnen verwerken. Positieve gedachten kan uitkomst bieden om onprettige ervaringen beter te leren accepteren. Praten met anderen over bepaalde gevoelens is een effectieve methode (Kracht counseling).

 

Het is de moeite waard om je emoties te leren kennen. Emoties geven tenslotte signalen aan je door, bepaald je normen en waarden, maar zegt ook iets over je passie en je sociale gevoeligheid. Ze helpen je om te ontdekken wie je bent. Wat belangrijk voor je is,  niet alleen in relaties maar ook in je werk. Ga ze niet uit de weg, maar onderzoek.

 

 

KrachtScan                 Bewustwording, essentie en kern van jou als persoon
KrachtCounseling     Persoonlijke coaching, essentie en kernkwaliteiten

 

Plaats een reactie:

2 reacties
Norma Stroo says 05/09/2017

Verwarring, ondergaan van de behandeling, daarna hoe ziet de toekomst eruit

Reageren
Elles says 05/10/2017

Zo herkenbaar. Mijn ervaring is dat kanker je overkomt en is er zonder je daar eigenlijk een idee van hebt. Verwarring hoort daarbij. Het ondergaan van de behandeling(en) is de fase van herstel.Je werkt aan je fysieke gezondheid. Daarna is het van belang om aandacht te besteden aan de mentale vitaliteit. Wantrouwen loslaten en zeker worden van jou als persoon -> de toekomst te omarmen.

Reageren
Add Your Reply