Hoe komt het toch, dat wij als kind wel mochten dromen, fantaseren en creëren. Toen vonden onze ouders het schattig en leuk. Maar nu dat wij volwassen zijn is onze droom wereld niet meer zo aanwezig. Wij nemen er gewoon weg geen tijd meer. Wie of wat heeft ons het dromen afgeleerd of zijn wij daar eigenlijk zelf debet aan?
Een cliënt van mij vroeg mij of een harte wens realiteit kan worden. ‘Ik wil het al zo lang, maar het lukt mij niet om het te realiseren. ‘ Ik vroeg hem deze harte wens in z’n fantasie vorm te geven. Z’n ogen dicht te doen en te denken aan deze wens. Zich daarbij alles voor te stellen wat er mee te maken heeft. Het zo voorstellen dat het er al is in zijn leven en voelen hoe dat voor het is. Hij keek mij vragend aan en vroeg mij hoe hij dit moest doen.
Ik herinner mij als kind – ik moet een jaar of 6 of 7 jaar geweest zijn – dat ik op het platte dak een hoekje voor mezelf had toegeëigend en waar ik van natuurlijke materialen, zoals kleine takjes, bloemetjes, bladeren, zand, steentjes, katoenen stofjes, kapotte wasknijpers en alles wat ik maar kon vinden, een klein miniatuur dorpje bouwde. Zo creëerde ik mijn eigen wereld, die voor mij heel tastbaar en echt was. Een dorpje op 2 vierkante meter waar mens, dier, plant met elkaar communiceerden en alles in harmonie met elkaar omging. Ik was er onderdeel van . Ik maakte het steeds mooier en completer. Totdat….. er een moment kwam dat iemand het heeft vernietigd. Mijn wereld viel in duigen – letterlijk en figuurlijk! Ik ben nooit meer terug gegaan naar dat hoekje op het platte dak en naar het dromen en fantaseren. De dromer heeft plaats moeten maken voor een volwassen IK. Ik wilde niet als een zwever worden beschouwd en al gauw liep ik in pas en waren mijn dromen heel ver weg gedrongen. Get into the real World!
Inhoudsopgave
Maar wat is er eigenlijk op dat moment gebeurd?
De innerlijke drive gedoofd en daardoor het creatie vermogen verkleind.
Net als bij mijn cliënt ben ik er achter gekomen dat dromen een manier van creëren is. Een mogelijkheid om je harte wens realiteit te laten worden. Datgene wat je wenst en waar je hart sneller van gaat kloppen zal uiteindelijk naar je toekomen, vorm gegeven worden en in je leven toetreden. Misschien wel heel eenvoudig gezegd, maar met geloof en geduld gaat dit er uiteindelijk van komen.
Het is een oud gegeven want de Bijbel zegt hierover in Mattheüs, 7:7-17: Bidt, en u zal gegeven worden; zoekt, en gij zult vinden; klopt, en u zal opengedaan worden. Maar ook in het boek The Secret , waarbij het centrale thema is het geheim om zelf geluk en succes te realiseren, is dit vast te stellen.
Het niet meer toelaten van je dromen is stilstand van creatie
Wat zijn eigenlijk dromen?
Een nieuw breinonderzoek wijst erop dat dromen ons iets kunnen vertellen over onze zorgen, angsten en denkpatronen. Wanneer je daadwerkelijk gaat kijken wat de dromen je te vertellen hebben en deze gaat gebruiken voor inzichten en creatie, dan maak je weer contact met het onderdrukte creërende kind.
Samenvatting
Wanneer wij onze dromen weer toelaten komt er een verbinding met wat er in ons onderbewustzijn leeft. Onze passie en innerlijke drive (= doel) kunnen weer tot leven komen. Wij zullen meer en meer bewust worden wat wij werkelijk willen. Een bewuste keuze maken voor ons leven en de creatie ervan starten. In principe dromen wij allemaal. Alleen wij herinneren het ons vaak niet meer op het moment dat wij ontwaken.
Tips die je helpen om je dromen weer in je leven toe te laten
Dromen herinneren kan iedereen leren en met onderstaande tips gaat het zeker lukken. Bij sommigen werken deze tips heel snel. Voor anderen duurt het soms iets langer. Als het niet helemaal direct lukt: laat je niet ontmoedigen. Iedereen kan binnen korte tijd leren fragmenten van dromen of zelfs hele dromen te onthouden. Maar binnen een dag of tien heb je zeker resultaat.
- Schaf een notitieboek/schrift aan.
- Maak een lijstje van belangrijke mensen uit je leven. Je dromen gaan soms over gebeurtenissen of personen uit je dagelijkse leven. Dus maak een lijstje van een stuk of 6 tot 8 mensen met wie je veel te maken hebt. Zoals je partner, kinderen, goede vrienden of collega’s. Wanneer je dat lijstje in gedachten langsloopt als je wakker bent geworden, kan je opeens te binnen schieten: ‘Ja, ik heb van Karel gedroomd, dat is waar ook’. En als je weet van wie je hebt gedroomd, weet je vaak ook beter wat je hebt gedroomd. Vergeet niet ook je ouders op je lijstje te zetten. Veel mensen dromen over hun ouders, ook al zijn die al lang overleden.
- Mediteer voor je gaat slapen. Door meditatie (je kan ook naar rustgevende muziek luisteren) komt je gedachtestroom tot rust. Daardoor komt er meer ruimte voor droombeelden.
- Geef jezelf een opdracht. Bijvoorbeeld: ik wil mijn droom morgen ochtend nog herinneren.
- Direct nadat je wakker bent geworden: wees je bewust hoe jij je voelt. De stemming waarin je wakker wordt, is vaak ook de stemming van je laatste droom.
- Kijk het lijstje met belangrijke mensen na.
- Leg dan je droom vast. De droomherinnering is vaak vluchtig. Tegen de tijd dat je hebt gedoucht en ontbeten, ben je het meeste vaak al lang vergeten. Schrijf daarom je droom op direct nadat je wakker bent geworden.
- Schrijf alles op wat jij je herinnert. Ook gewone dingen, die voor jou op dat moment niet van belang zijn, kunnen later belangrijke aanwijzingen geven.
- Geef je dromen overdag een plaats in je leven. Praat erover, mijmer erover, denk erover na. Hoe meer aandacht jij je eigen dromen geeft, hoe meer ze zich aan je laten zien.
En wat nu?
Na verloop van tijd heb je verschillende dromen genoteerd. Daar een verhaal van gemaakt of steekwoorden opgeschreven. Kijk eens terug naar hetgeen je hebt opgeschreven.
- Is er ergens in dit geheel een rode draad te vinden?
Woorden en gebeurtenissen die zich herhalen of dingen die je opvallen . - Onderzoek welke inzichten je hebt gekregen.
- Wat betekenen die voor jou?
- Wordt er een actie van je verwacht. Zo ja, welke?
Trots op je!
Je hebt je dromen ingezet voor inzichten, bewust wording, actie en creatie.
Laat een reactie achter:
Ik ben benieuwd naar je ervaring – je dromen en resultaten.
Vond je deze blog waardevol, maar heb je 1 op 1 support nodig?
Pak dan de kans om persoonlijk en vrijblijvend te sparren met mij en vraag HIER de Krachtscan sessie aan.
Dit is een gratis 1 op 1 sessie van een ½ uur.