Detox kuur na kanker

Inhoudsopgave

De makkelijke detox kuur

Je lichaam de mogelijkheid bieden om zich te ontdoen van toxinen en te herstellen door een makkelijke detox kuur.

In normale omstandigheden is het lichaam in staat om zich op een natuurlijke manier te reinigen. Dit gebeurd via de nieren, lever, darmen en andere organen door de afvalstoffen te filteren en vervolgens af te voeren via de ontlasting, urine en transpiratie. Maar jammer genoeg wordt dit proces gehinderd.

Eerst en vooral door de achterliggende periode van behandelingen zit het lichaam vol microben en kwalijke stoffen zoals zware metalen en allerlei andere gifstoffen.

Tevens door onze huidige leefomstandigheden, stress en verplichtingen en het nuttigen van bewerkte voedingsmiddelen. Het tekort aan vitaminen en mineralen (groente en fruit bevatten door de moderne landbouwmethodes veel minder voedingstoffen), het inademen van uitlaatgassen – en zo kan ik nog wel meer dingen opnoemen – is ons lichaam niet meer in staat om op een natuurlijke manier zich te ontdoen van schadelijke stoffen. Er blijven giftige stoffen achter in het lichaam die zich nestelen in de wanden van onze organen en vet cellen.

Ook vergeten wij vaak de mentale en fysieke uitwerking, die de behandeling heeft op het lichaam. Jammer genoeg wordt hier weinig of geen aandacht aan besteed.

Ook de zorg en de angst voor het eventueel terugkeren van kanker, worden vaak naar de achtergrond verschoven. Het verschuiven of misschien wel ontkennen ervan kan je op den duur in de weg zitten.

Dit alles kan tot gevolg hebben dat jij je niet happy voelt. Ook het gevoel van moeheid, hoofdpijnen, misselijkheid, huiduitslag, onverklaarbare pijntjes, stijve spieren, pijnlijke gewrichten, prikkelbaarheid, depressie en het ontbreken van energie kunnen voorkomende klachten zijn.

Detox na kanker voor fysiek en mentaal welzijn

Fysieke en mentale welzijn zijn vaak afhankelijk van de aandacht die je eraan hebt gegeven tijdens of na de behandeling. Geen aandacht geeft blokkades, die je aardig in de weg kunnen zitten en je weerhouden om echt van je leven te kunnen genieten.

 

Je wilt weer grip hebben op jouw leven. Je vitaal en gelukkig voelen. Jouw leven weer op de rails hebben. Maar voor al kankervrij blijven. Bepaalde facturen heb je zelf niet in de hand, maar je kunt wel invloed uitoefenen op je voeding, je leefstijl en persoonlijke groei.

 

Hoe kan je water door een pijp laten lopen als deze is verstopt? Je zal dan eerst de pijp moeten ontstoppen voordat het water er vrij doorheen kan lopen. 

 

Zo is het eigenlijk ook met je lichaam. Als je doel een schoon en vitaal lichaam is zal je eerst moeten reinigen of te wel ontgiften. Detox, dus het reinigen van het lichaam, is daarbij belangrijk.

 

Detox zorgt voor

 • Reinigen van het lichaam
 • Verwijderen van blokkades
 • Optimaal functioneren van het lichaam
 • Beschikbaarheid van het zelfhelend vermogen

 

Er zijn verschillende manieren om je lichaam te ontgiften. Er zijn vormen waar je alleen sappen en water mag drinken en er zijn ook vormen waarbij je wel mag eten. Ik ben een voorstander van het laatste. Een geleidelijke afbouw van het ongezond eetpatroon, zorgdragend dat de toxines in het lichaam worden afgevoerd en daarna de opbouw weer langzaam inzetten. De darmflora herstellen zodat het immuunsysteem versterkt wordt en een boost krijgt.

 

Enkele tips

Water en citroen

 • Drink voldoende water, minimaal 1 ½ liter per dag
 • Minimaliseer het gebruik van (gekristalliseerde) suikers
 • Eet vaker (blad)groenten
 • Zorg voor een goede (buik)ademhaling
 • Hou zoveel mogelijk stress buiten de deur
 • Doe de dingen waar je plezier aan beleefdGoede nachtrust
 • Ga vaker naar buiten voor een wandeling
 • Zorg voor een goede nachtrust

 

Detox voor thuis

Detox voor thuis is bedoeld om je lichaam te ondersteunen en op dat moment te resetten. Maar als je echt je lichaam wil ontdoen van afvalstoffen / de toxische stoffen komt er meer bij kijken – een detox kuur van minimaal 3  à 5 dagen kan je makkelijk thuis doen. Doch ik adviseer langere detox kuur dagen onder begeleiding van een coach of therapeut plaats te laten vinden.

 

Hieronder de makkelijke detox voor thuis versie

 • Knijp een halve citroen uit in een glas lauwwarm water en drink dit elke ochtend om je lever te ontgiften.
 • Doe 1-2 theelepels biologische appelazijn in een half glas lauw water om de nieren te helpen bij ontgifting.
 • Neem dagelijks 25-35 gram vezels zodat de dikke darm zich kan ontdoen van gifstoffen uit het lichaam.
 • Doe oefeningen waarbij je gaat zweten, dit helpt je lymfesysteem met het afvoeren van gifstoffen.

 

1 detox dag

Om je een idee te geven hoe 1 detox dag er kan uitzien heb ik hieronder deze voor je uitgeschreven.

 

Boodschappenlijstje 

1 citroen, klein stukje gember, bleekselderij, komkommer, verse boerenkool, bosje peterselie, limoen, appels of peren, wortels, noten, kokosmelk, honing, kaneel, kamille thee, Chia zaden. Optioneel: spirulina.

 

Begin van de dag

1 groot glas water op kamertemperatuur
Knijp er een halve citroen in uit en doe er circa 1 cm. Gember in.
Drink gelijk op.

 

Ontbijt

In de sapcentrifuge:
2 selderij stengels
½ komkommer
2 bladeren verse boerenkool
peterselie
1 uitgeperste limoen
1 appel of peer
1 glas water
Optioneel: theelepel spirulina poeder

 

Tussendoortje

2 bleekselderij stengels
½ komkommer
2 wortels
Maak schoon en snij in stukjes. Neem deze wanneer je trek krijgt.

 

Lunch

Maak een salade naar keuze met bovengenoemde ingrediënten die je reeds in huis hebt gehaald. Je kunt hem ook van te voren maken en neem het mee naar je werk.  Maak hem lekker groen, voeg eventueel sla, spinazie of tomaat toe of wat je ook lekker vindt. Geen vette dressings! Gewoon back to basic met lekker veel groenten.  Wil je een gezonde dressing: knijp een halve citroen uit, beetje peper en olie.

 

Middagsnack

Neem noten (ongebrand en ongezouten noten), je mag tot drie handjes rauwe noten hebben per dag. Neem bijvoorbeeld amandelen of macademia’s. Of denk aan pecannoten , hazelnoten, Braziliaanse noten, pompoenzaden of zonnebloempitten. Een mix mag uiteraard ook. Om alle voedingsstoffen uit de noten te halen kan je het beste 4 uur in water laten weken en daarna opeten.

 

Avondeten

Maak een goed gevulde groentesoep met selderij, wortel, peterselie, tomaten, knoflook, uien. Als je nog wat andere groente in huis heb kan je die erbij doen.

 

Dessert

Dit dessert is rijk aan omega 3;
1 glas amandel melk of kokosmelk
3/4 theelepels honing
2 eetlepels Chia zaden
3/4 theelepels kaneel
Doe alle ingrediënten in een grote kom en mix alles goed. Laat het ongeveer 30 minuten opstijven. Je kan er wat blauwe bessen over heen doen.

 

Slaapmutsje

Kamille thee. Dit kalmeert je lichaam en ter voorbereiding op een goede nachtrust. Nachtrust is erg belangrijk tijdens de detox. De voorkeur gaat uit naar verse kamille thee. Deze 5 minuten laten trekken en dan opdrinken.

 

Aandacht voor voeding, lichaam en emotionele aspecten is de weg naar een ijzersterke gezondheid en innerlijke balans

 

 

 

KrachtScan                 : Bewustwording, essentie en kern van jou als persoon
KrachtCounseling     : Persoonlijke coaching, essentie en kernkwaliteiten
KrachtProgramma    : Groepstraining, workshops, detox, wellness, retraite week

Plaats een reactie: