Wat is de relatie tussen een heupoperatie en het herstel van borstkanker?

Qua medische ingreep heeft een heup- en borstoperatie en/of herstel van borstkanker niets met elkaar te maken. Maar wel de aanpak van het verwerken van het trauma en de emoties. Het lichaam weer in evenwicht brengen, herstellen en versterken. Deze is hetzelfde en een belangrijk onderdeel om de controle terug te krijgen over lichaam, geest en gezondheid.

Inhoudsopgave

Laat ik je meenemen in mijn verhaal

Zo’n jaar geleden begon de pijn in mijn heup ernstige vormen aan te nemen. Bij iedere beweging die ik maakte voelde ik een zeurende pijn. Ik ontweek wandelingen en op den duur ook het lopen. Ik bleef vaker thuis, trok mij terug uit het sociale leven en had weinig of geen contact meer met de buiten wereld. Op mezelf aangewezen, had de tijd om te denken.

Gedurende deze periode stelde ik mij de vraag of ik datgene wat ik doe wel leuk en interessant genoeg vond? Was dit wat ik wilde? Er kwamen geen antwoorden maar wel gedachtenspinsels die uiteindelijk in een emotioneel gepieker overgingen. Ik begon aan mezelf te twijfelen, geen zelfvertrouwen meer, niet tevreden met mijn leven, een gevoel van nutteloosheid en nietigheid. Uiteindelijk op non-actief, niet tevreden, een gevoel nutteloosheid en ik voelde mij zo klein!

Holistisch gezien

Wanneer je op mentaal gebied vast loopt en je er geen uitweg of oplossing voor zoekt/krijgt dan uit het zich in stress. Besteed je er nog geen aandacht aan dan  zetten de emotionele klachten zich om in fysieke klachten. Het is net of ons gestel ons wil waarschuwen: als je niet wil luisteren dan maar voelen! Het lichaam reageert bijvoorbeeld door maag- en spierpijnen. Daarna ongemakken aan gewrichten en botten. Als wij dan nog niet reageren dan worden de pijnen en klachten chronisch…. dan is pas het hek echt van de dam!

Dus ook bij mij!
Ik dacht over alles na maar ik liet mijn gevoel niet spreken. Ik keek niet naar de relatie tussen mijn mentale en fysieke zijn. Ik nam geen actie en dit betekende dat ik letterlijk en figuurlijk niet in beweging kwam. Mijn knieën begonnen angstaanjagend te kraken en terwijl ik liep waren er momenten dat ik de kracht niet had om mij staande te houden. En een heuppijn die niet te beschrijven was.

Te lang gewacht

Artrose van het gewricht in een vergevorderd stadium en een heupoperatie was de enigste optie. Maandag 12 juli…een volledige rechter heup vervanging.

Weken van niets doen!

De eerste twee weken mocht ik letterlijk niets doen. Geen huishoudelijke klusjes, niets tillen, geen onverwachte bewegingen maken, niet staand douchen/afdrogen en aankleden, etc. Ik nam eindelijk de tijd om in mijn eigen spiegel te kijken en alles op een rijtje te zetten.

Tijd voor de overdenking van mijn nietigheid

Hulp vragen is geen zwakte. Door hulp te vragen hielp ik mezelf maar ook de mensen die er voor mij zijn. Ik bemerkte dat zij blij waren dat ik ze nodig heb.

Tijd voor een kritische reflectie. Ik heb mijn teleurstellingen van afgelopen jaren doorleefd, processen die ik doorlopen heb aandachtig bekeken en de bottleneck issues aangepakt,

Taal van het hart

Stef Bos : de taal van mijn hart

Dingen die niet goed voelden beëindigd en dat wat goed voelt behouden. De dingen die ik niet leuk vind om te doen is het rekruteren van cliënten of te wel marketing. Ik heb er een andere betekenis aan gegeven – namelijk dat ik mijn kennis en ervaring van mijn heling proces van borstkanker deel en hiermee vrouwen die borstkanker hebben gehad help. Door de verandering van mijn gedachten voelt er geen tegenzin  meer. Er is nu een soort inwendige drive ontstaan – ik heb iets te vertellen dat belangrijk is en dient verteld te worden!’.

Wat is mijn verlangen? Daarvoor moest ik heel eerlijk en open naar mezelf zijn. Graven in mijn belemmerende overtuigingen en de cultuuropvattingen die ik van mijn ouders heb meegekregen loslaten. Mijn verlangen is om een onafhankelijk en vrij leven te hebben. Plezier, blijheid en gezondheid. Geld is daar natuurlijk ook een onderdeel van. Samen/delen met mijn dierbaren.

Wat wil ik doen om bovenstaande te realiseren? Werk – coaching – trainingen – workshops – bijeenkomsten online – etc. Doelgroep: vrouwen – ex borstkanker patiënten.

Mijmeren en overdenken

Zijn mijn gemijmer en het overdenken nou genoeg geweest om weer een solide basis te leggen voor een nieuw en gefocust begin?
Kijkend naar de signalen van mijn lichaam en het gehoor geven aan mijn gevoel heb ik inzicht en antwoorden gekregen op de vragen: wat wil ik en wat wil ik niet meer? Eigenlijk kan je zeggen dat ik een focus heb gekregen in hoe ik het leven dat ik voor mij heb wil inrichten.

Wellicht vraag jij je nu af: “Wat heeft jouw heup operatie te maken met mijn heling proces van borstkanker?” Het gaat over het heling proces. Wanneer je het vanuit het krijgen van een fysieke en mentale gezondheid gaat bekijken is het bij beiden belangrijk dat er een verwerking van het trauma en de emoties plaats vindt. Dit proces is in beide gevallen hetzelfde.

Na borstkanker probeer je de draad weer op te pakken. Je denkt dat privé als in de werksituatie alles gewoon door kan gaan. Dat je daar toe in staat bent. Maar…. er zijn zoveel emoties geweest die nog niet zijn verwerkt. Angst en boosheid. Dan komt er nog het wantrouwen in het functioneren van je lichaam, moeheid, slaap tekort, vergeetachtigheid, voeding die niet goed verteerd wordt, diarree, ven wanneer je in de spiegel kijkt zie je een verminkt lichaam. Wellicht zijn er nog meer dingen die niet meer zijn als voorheen.

Mijn heupoperatie kan alleen een succes worden wanneer ik ook het mentale gedeelte ‘opereer’ – fix!  Zo ook de heling van borstkanker.

Daar gaat het vaak mis

Weet dat alles in verbinding met elkaar staat. Het heeft invloed en effect op jouw leven en die van een ander.

Wat is belangrijk?

Wanneer je een helingsproces doorstaat van borstkanker of een andere ziekte dan is het belangrijk om alle aspecten, die daaraan verbonden zijn, ook te helen. Minimaal een detox / reiniging, opbouwen van je immuunsysteem en je emotionele trauma te verwerken. Vraag hulp en begeleiding in dit proces.

De krachtScan, de eerste stap naar angstvrij na kanker.

GRATIS KRACHTSCAN SESSIE
Vraag hier een gratis krachtscan sessie aan.

10 Tips voor een balans tussen lichaam en geest bij herstel van of na een ziekte

-Zonnevelt-

1. Beweging -sporten – wandelen
Beweging is gezond. Het geeft je energie, zorgt dat je lichaam in vorm blijft en dat maakt je gelukkig. Zo helpt wandelen namelijk bij geestelijke en lichamelijke stressklachten. Wanneer je een halfuur matig tot intensief wandelt dan maak je endorfine aan die de stresshormonen bestrijden en je eveneens een goed gevoel geven. Kom in beweging en bevorder je fysieke en mentale welbevinden.
Pakweg 7 à 8 uur per nacht slapen, is goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Tijdens je slaap verwerk je onder andere opgedane indrukken en informatie. Verder vernieuwen je lichaamscellen zich en worden giftige stoffen uit je lijf verwijderd. Tot slot laad je je batterij op voor de nieuwe dag. Met voldoende nachtrust sta je vitaal op.

2. Zorg dat je vetzuren in balans komen
Zinzino health protocol. Dit is een totaal pakket dat er voor zorgt dat je lichaam weer zijn taken kan doen, je moeheid vaarwel te zeggen en energie te hebben om die dingen te doen die jij graag doet. Weer een gezonde celstructuur krijgt, balans komt in de vetzuren, voeding weer optimaal wordt opgenomen en dat het immuunsysteem je gezondheid en welzijn ondersteund. Stuur mij een email (elles@angstvrijnakanker.nl) wanneer je meer informatie wil hebben over dit health protocol en je een stap zet naar werkelijke herstel en gezondheid!

3. Kook gezond en gevarieerd
Schrap afhaal- en kant-en-klaarmaaltijden want die zijn ongezond; te zout en te vet. Bovendien bevatten ze weinig essentiële mineralen, vitamines en andere belangrijke voedingsstoffen en daar gaat je lichaam van haperen. Eigenlijk net als een automotor die onvoldoende brandstof krijgt. Kook je eigen maaltijden, want voeding is de brandstof voor je body en mind. Gebruik verse (biologische) groenten, fruit en volle graanproducten. Kies voor gezonde vetten uit olijfolie, vette vis en noten plus zaden. Drink verder volop water, zo’n anderhalf liter per dag. Wees matig met alcohol, frisdranken en koffie.

4. Zoek een hobby
Uiteraard mag ontspanning niet ontbreken als je je geest en lichaam gezond en in balans wilt houden. Zo verzet je je geest door leuke dingen te doen, maar ook zorgt het voor plezier, geeft voldoening en energie. Daarom is een hobby hebben zo fijn. Of het nu lezen, tekenen, tuinieren, muziek beluisteren, dansen, puzzelen of wat dan ook.

5. Omarm meditatie of yoga
Om drukte in je hoofd te bestrijden en spanningen in je lijf tegen te gaan helpen meditatie- en/of yogaoefeningen. Want, je maakt je hoofd leeg en leeft meer in het hier en nu.

6. Voorkom negatief denken
Heb je de neiging snel te piekeren en te somberen? Stop daarmee. Het kost niet alleen veel energie, maar ondermijnd ook een goede gezondheid. Negatieve gedachten maken je immers somber, verstoren je nachtrust, maken je geestelijk en lichamelijk moe, verlagen je weerstand, verhogen je bloeddruk, zorgen voor maagklachten enzovoort. Focus je liever op de positieve zaken in je leven; de dingen die allemaal goed gaan. Realiseer je daarnaast dat er voor elk probleem een oplossing is. En heb je een negatieve gedachte? Probeer die dan te vervangen door een positieve. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel goed voor een gezonde balans.

7. Investeer in je relaties
Goede sociale contacten zijn smeerolie voor je gezondheid. Sta je op goede voet met je familie en buren? Heb je een groepje fijne vrienden, bij wie je altijd kunt aankloppen en vice versa? Om lief en leed mee te delen, je hart te luchten en om oplossingen te vinden voor problemen? Dat gaat mentale spanningen en daarmee samenhangende lichamelijke ongemakken tegen. En… het is natuurlijk ook gewoon gezellig om met vrienden naar een sportwedstrijd te kijken of met een vriend uit eten te gaan.

8. Doorbreek je routine
Vastzitten in een bepaalde sleur kan je uit balans brengen waardoor je niet lekker meer in je vel zit. Wil je dat gevoel doorbreken? Stap dan eens uit je comfortzone. Ga op de bonnefooi een weekendje weg, neem een digitale day off, ga eens staand werken, speel een spelletje tafelvoetbal enzovoort. Volgens onderzoeken prikkelt dat je geest, maakt het je actiever, creatiever en boost je energielevels. Kortom, je voelt je gelukkiger en dat doet zowel je lichaam als geest goed.

9. Stel jezelf doelen
Het hebben van een doel stimuleert en zet aan tot actie. Elk dag zet je een stapje in de richting van je streven. Dat voelt goed en motiveert. Geeft je energie en voedt je zelfvertrouwen. Inderdaad, je zit lekker in je vel, lichamelijk en geestelijk. En om die gezonde balans te bewaren, zorg je goed voor jezelf. Je eet gezond, doet aan sport, onderhoud je sociale contacten en pakt bijtijds je ontspanning en nachtrust.

10. En als laatste…. Stel een plan op om je doel te bereiken en neem actie!

Stel jezelf de vragen:
Wat wil ik en wat verlang ik van mijn ‘nieuwe’ leven?
Wat is mijn doel en wat ben ik bereid om daarvoor te doen?
Pak dan pen en papier en ga schrijven! Laat alle woorden verschijnen op het papier, zonder na te denken. Gewoon schrijven. Op een gegeven moment valt je pen stil en wanneer je de opgeschreven tekst na leest zal je vaak zien dat daar glashelder de antwoorden omschreven staan – je verlangen en je doel.

Pak nu weer je pen op en vraag jezelf het volgende:
Wanneer wil ik dit bereikt hebben? Wees specifiek: maand – dag – jaar – tijd.
Wat moet ik doen om mijn doel te bereiken?
Welke stappen moet ik nemen om dit doel te bereiken?
Wat kan ik nu doen – deze week – deze maand – dit half jaar, etc.
Nu heb je een tijdlijn maar ook de inhoud van je te nemen stappen.

In het kort samengevat

 • Krijg inzicht in je mentale en fysieke welzijn
 • Luister naar de signalen van je lichaam
 • Let op je gedachten, gevoelens en emoties
 • Zorg voor een balans in je vetzuren (Zinzino Health protocol kit)
 • Let op je voeding
 • Kom in beweging
 • Heb een doel, focus en neem actie

Het is niet even makkelijk om precies te ontdekken waar de schoen wringt of welke bottleneck je precies hebt of wat je moet doen om datgene wat je wenst te realiseren. Ik kan je daarbij helpen.

GRATIS KRACHTSCAN SESSIE
Vraag hier een gratis krachtscan sessie aan.

 
Angst, wantrouwen en emoties belemmeren je gevoel van welbehagen. Verbreek de ketenen.

Plaats een reactie:

2 reacties
Twicsy says 12/16/2022

Leuk bericht, ik heb het gedeeld met mijn vrienden.

Reageren
  Elles says 12/17/2022

  Hoi Valitin,
  Ik was ff benieuwd waarom juist dit bericht je interesse had en wat je deed besluiten deze te delen met je vriendin.
  Ik hoor graag van je.
  Warme groet
  Elles

  Reageren
Add Your Reply