Angst overwinnen met aandacht

Pink Ribbon – de maand oktober borstkankermaand. Dit jaar is een van de thema’s: Angst overwinnen met aandacht.

Hoe zit dat eigenlijk met die roze strik?

Pink ribbon of te wel het roze lint. Het is een symbool dat internationaal wordt gebruikt om betrokkenheid bij borstkanker uit te drukken

Wat heeft de maand oktober hiermee te maken?

Oktober staat al jarenlang internationaal bekend als de ‘borstkankermaand’. Een maand waarin extra wordt aangedrongen geld te doneren voor borstkankeronderzoek.

Vanaf  2003 is Pink Ribbon actief in Nederland. Het is opgericht door Borstkankervereniging Nederland (BVN) in samenwerking met Estée Lauder en The American Women’s club in Den Haag als fondswervend orgaan. In 2007 heeft Pink Ribbon zich verzelfstandigd en werkt sindsdien niet langer meer onder de vleugels van BVN. Per 25 oktober 2016 maakt Pink Ribbon een onderdeel uit van KWF Kankerbestrijding en is een eigen merk binnen de KWF organisatie.

Streven van Pink Ribbon

Pink Ribbon streeft het doel na om de (ex)borstkanker patiënten een beter en langer leven te kunnen geven. Het is een grote organisatie dat vele projecten en onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en lange termijneffecten van borstkanker financiert. (Natuurlijk ook door de hulp van het gedoneerde geld.) Ondanks alles werden er vorig jaar 17.000 diagnoses vast gesteld en het lijkt erop dat dit aantal ieder jaar stijgt.

Aandacht voor angst

Uit een onderzoek van de Borstkanker vereniging Nederland is gebleken dat aandacht voor angst bij borstkanker of er na te kort schiet. Dat negen van de 10 vrouwen met borstkanker bang zijn dat de ziekte na behandeling terugkeert, uitgezaaid is of dat ze eraan overlijden. Voor een derde van hen heeft die angst een enorme impact op hun leven. Hoewel de meeste vrouwen met hun arts of behandelaar over deze angst willen praten, gebeurt dat alleen als ze er zelf over beginnen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 603 vrouwen met borstkanker of een hoge kans daarop. De Borstkankervereniging Nederland concludeert hieruit dat de aandacht voor angstgevoelens bij vrouwen in het ziekenhuis en bij de huisarts tekort schiet.

Tijdens dit onderzoek kwamen er verschillende redenen naar voren waar de angst uit voortkomt, namelijk:

 1. dat de ziekte na de behandeling terug komt
 2. de vrees voor uitzaaiingen
 3. dat zij haar kinderen niet zelf meer kan opvoeden
 4. eraan overlijden
 5. voor de bijwerkingen
 6. voor gezondheidsverlies
 7. beperkingen in hun werk, gezin of sociale leven
 8. Anders…

Het gevoel van angst heeft enorme impact op hun dagelijkse leven. Het is ook een verlies van zorgeloosheid. Er is altijd wel een soort ‘maar’ op de achtergrond aanwezig.

Een onvoldoende

Het bijzondere van dit onderzoek is dat er meestal met een verpleegkundige, vooral rond de diagnose, behandeling en kort erna aandacht wordt gegeven aan deze angst. Terwijl bij de huisarts wordt er daar nauwelijks meer over gesproken. Het ziekenhuis en de huisarts kregen van de ondervraagden een onvoldoende.

Belofte van BVN

Volgens Borstkanker vereniging Nederland staat het bespreken van angst in de aanbevelingen die zij heeft gedaan voor een betere nazorg bij borstkanker en is het belangrijk dat er structureel aandacht voor is. “Angst is er in veel gedaanten en angst verandert met de tijd. Net na de diagnose is er bijvoorbeeld angst voor de dood, daarna voor bijwerkingen van de behandeling, het leven weer oppakken en voor terugkeer van de ziekte. Kortom; het is belangrijk dat angst op verschillende momenten ter sprake wordt gebracht,” zegt Mirjam Velting, belangenbehartiger bij BVN.

De vrouwen uit het onderzoek geven aan dat een vertrouwensband helpt bij het bespreken van de angstgevoelens. BVN vraagt zorgverleners hierin de eerste stap te zetten en angstgevoelens ter sprake te brengen.

“Zorgverleners hebben met name aandacht voor het bestrijden van kanker. Logisch, maar oog voor wat borstkanker met (ex-)patiënten doet is ook belangrijk. Bijvoorbeeld in de vorm van meer aandacht voor angst. Dit is echt nodig. De invloed op het leven van (ex-)borstkankerpatiënten is soms gigantisch,” aldus Velting.

Conclusie

Ik kwam tot de conclusie dat de BVN er op aandrong dat de zorgverleners aandacht voor angst tijdens of na kanker moeten nastreven. Hoe en wat wordt in de aanbeveling niet beschreven.

Aandacht voor angst tijdens of na kanker

Je kan afwachten tot dat de zorgverleners iets bedenken voor jouw nazorg, maar je kan er ook voor kiezen om zelf stappen te ondernemen! De eerste stap naar nazorg, ligt in jouw handen!

Wat kan jij, als ex-kanker patiënt, zelf doen?

 1. Signalen van je lichaam
  Geloof het of niet…Jouw lichaam praat met je via het geven van signalen. Luisteren naar deze signalen is de beste tool om er achter te komen hoe jij je op fysiek en mentaal gebied voelt. Organen zijn verbonden aan specifieke emoties. Signaleer je een emotie dan is daar automatisch een orgaan aan gekoppeld. Bijvoorbeeld: ervaar je boosheid of ben je kwaad dan zal je lever worden geactiveerd. Bij verdriet kunnen hart en longen erbij betrokken zijn. 

  Dr. Jean-Pierre Barral schreef hierover in zijn boek ‘Signalen van je lichaam’: Hij schrijft: ‘Ons lichaam heeft een geheugen: angsten, trauma s, emotionele en fysieke schokken worden erin opgeslagen en steken, getriggerd door een bepaalde gebeurtenis of ervaring, opeens de kop weer op in de vorm van bijvoorbeeld pijn. Vooral psychische en emotionele stress heeft een onmiskenbaar effect op de organen.’
 2. Angst onderzoeken
  Welke van de genoemde 7 angsten (in vorige email) herken jij? Wil je deze verminderen?  Vraag mijn e-document aan en  ontdek hoe het is die angst te verminderen in 7 stappen.
  Klik hier om deze aan te vragen.
 3. Spreken is zilver en vragen is goud
  Ontdek waar het probleem ligt van je angst en in hoeverre jij dit voor jezelf kan oplossen. Ligt de oplossing buiten jezelf: spreek dan je angst uit, communiceer en praat er over. Vraag om advies of hulp.
 4. Conditionering
  Het vragen om hulp is voor velen niet makkelijk. Wij houden vaak onze mond doordat wij gewend zijn om alles zelf op te lossen. Of doordat wij een ander niet willen belasten met onze problemen of gedachte spinsels. Of dat je ergens de overtuiging hebt dat het niet hoort om over je angsten te praten omdat je ‘genezen’ verklaard bent. Of dat mensen je toch niet begrijpen, aanvoelen en dat je er alleen voor staat. Dus zwijg je, ga je verder en negeer je alle signalen van je lichaam. Je blijft dan wel in dezelfde cirkel ronddraaien zonder 1 stap te zetten naar het loskomen en veranderen van je angst. Wanneer je jouw conditionering en overtuigingen los laat kunnen de anderen je begrijpen en hulp geven. Hoe gek het ook klinkt: vragen geeft jouw de controle terug!
 5. Neem zelf als eerste de actie
  Wacht niet totdat de zorgverleners je de oplossing bieden. Want dit kan weleens een tijd duren. Jij bent degene dat de stap moet nemen. Het zijn jouw angsten, lichaam, emoties en mindset. Jij, alleen jij, kan hierin verandering in aanbrengen. Neem zelf actie en gaande weg zal je zien dat de hulp die je nodig hebt wordt geboden.

Krachtscan sessie:
Heb je hulp nodig, behoefte aan een luisterend oor of psychosociale ondersteuning? Ik bied je een gratis Krachtscan sessie aan, van een ½ uur. 

Bron

Borstkankervereniging Nederland


Plaats een reactie:

Elles van Dinteren

Angstvrij na kanker in 7 stappen

Ontdek hoe je van de angst voor kanker afkomt. Download mijn gratis eBook.