Pink Ribbon – de maand oktober borstkankermaand. Dit jaar is een van de thema’s: Angst overwinnen met aandacht.
Inhoudsopgave
Pink ribbon of te wel het roze lint. Het is een symbool dat internationaal wordt gebruikt om betrokkenheid bij borstkanker uit te drukken
Oktober staat al jarenlang internationaal bekend als de ‘borstkankermaand’. Een maand waarin extra wordt aangedrongen geld te doneren voor borstkankeronderzoek.
Vanaf 2003 is Pink Ribbon actief in Nederland. Het is opgericht door Borstkankervereniging Nederland (BVN) in samenwerking met Estée Lauder en The American Women’s club in Den Haag als fondswervend orgaan. In 2007 heeft Pink Ribbon zich verzelfstandigd en werkt sindsdien niet langer meer onder de vleugels van BVN. Per 25 oktober 2016 maakt Pink Ribbon een onderdeel uit van KWF Kankerbestrijding en is een eigen merk binnen de KWF organisatie.
Pink Ribbon streeft het doel na om de (ex)borstkanker patiënten een beter en langer leven te kunnen geven. Het is een grote organisatie dat vele projecten en onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en lange termijneffecten van borstkanker financiert. (Natuurlijk ook door de hulp van het gedoneerde geld.) Ondanks alles werden er vorig jaar 17.000 diagnoses vast gesteld en het lijkt erop dat dit aantal ieder jaar stijgt.
Uit een onderzoek van de Borstkanker vereniging Nederland is gebleken dat aandacht voor angst bij borstkanker of er na te kort schiet. Dat negen van de 10 vrouwen met borstkanker bang zijn dat de ziekte na behandeling terugkeert, uitgezaaid is of dat ze eraan overlijden. Voor een derde van hen heeft die angst een enorme impact op hun leven. Hoewel de meeste vrouwen met hun arts of behandelaar over deze angst willen praten, gebeurt dat alleen als ze er zelf over beginnen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 603 vrouwen met borstkanker of een hoge kans daarop. De Borstkankervereniging Nederland concludeert hieruit dat de aandacht voor angstgevoelens bij vrouwen in het ziekenhuis en bij de huisarts tekort schiet.
Tijdens dit onderzoek kwamen er verschillende redenen naar voren waar de angst uit voortkomt, namelijk:
Het gevoel van angst heeft enorme impact op hun dagelijkse leven. Het is ook een verlies van zorgeloosheid. Er is altijd wel een soort ‘maar’ op de achtergrond aanwezig.
Het bijzondere van dit onderzoek is dat er meestal met een verpleegkundige, vooral rond de diagnose, behandeling en kort erna aandacht wordt gegeven aan deze angst. Terwijl bij de huisarts wordt er daar nauwelijks meer over gesproken. Het ziekenhuis en de huisarts kregen van de ondervraagden een onvoldoende.
Volgens Borstkanker vereniging Nederland staat het bespreken van angst in de aanbevelingen die zij heeft gedaan voor een betere nazorg bij borstkanker en is het belangrijk dat er structureel aandacht voor is. “Angst is er in veel gedaanten en angst verandert met de tijd. Net na de diagnose is er bijvoorbeeld angst voor de dood, daarna voor bijwerkingen van de behandeling, het leven weer oppakken en voor terugkeer van de ziekte. Kortom; het is belangrijk dat angst op verschillende momenten ter sprake wordt gebracht,” zegt Mirjam Velting, belangenbehartiger bij BVN.
De vrouwen uit het onderzoek geven aan dat een vertrouwensband helpt bij het bespreken van de angstgevoelens. BVN vraagt zorgverleners hierin de eerste stap te zetten en angstgevoelens ter sprake te brengen.
“Zorgverleners hebben met name aandacht voor het bestrijden van kanker. Logisch, maar oog voor wat borstkanker met (ex-)patiënten doet is ook belangrijk. Bijvoorbeeld in de vorm van meer aandacht voor angst. Dit is echt nodig. De invloed op het leven van (ex-)borstkankerpatiënten is soms gigantisch,” aldus Velting.
Ik kwam tot de conclusie dat de BVN er op aandrong dat de zorgverleners aandacht voor angst tijdens of na kanker moeten nastreven. Hoe en wat wordt in de aanbeveling niet beschreven.
Je kan afwachten tot dat de zorgverleners iets bedenken voor jouw nazorg, maar je kan er ook voor kiezen om zelf stappen te ondernemen! De eerste stap naar nazorg, ligt in jouw handen!
Krachtscan sessie:
Heb je hulp nodig, behoefte aan een luisterend oor of psychosociale ondersteuning? Ik bied je een gratis Krachtscan sessie aan, van een ½ uur.
Borstkankervereniging Nederland